Kan man ikke ta bygget til fjorden, får man ta fjorden til bygget

Redningsselskapets nye senter på Langgrunn ved Horten, er blitt presentert på bloggen tidligere. Den gang snakket vi med CM Entreprenør AS som sto for kledningen. Men dette fantastiske byggverket fortjener mer oppmerksomhet. Derfor har vi nå tatt en prat med de som stod bak selve ideen for prosjektet – arkitektfirmaet YSA DESIGN AS – som har kjørt alle søknader gjennom Fagtorget.

En solfylt sensommerdag tar vi med oss vaffeljernet og drar på besøk til huset med det velklingende navnet «Kongen» på Frognerstranda i Oslo. Og her treffer vi kongene bak det spennende prosjektet som i høst blir Redningsselskapets storsatsning på sjøsikkerhet.

Sendte over 20 byggesøknader

Sivilarkitekt MNAL og partner Gunnar Aaserud forteller at alt måtte ha sin søknad, – utomhusområdene og alle byggene hver for seg. Han sendte nærmere 20 ulike byggesøknader med Fagtorget bare for dette prosjektet!

Fagtorget brukes konsekvent på alle søknader, prosesser og prosedyrer – alt som har med organiseringen av prosjekter å gjøre. – I det systemet ligger alle skjemaene vi trenger. Vi hadde ikke greid å gjennomføre søknadsprosessen til prosjektet på Langgrunn uten Fagtorget, sier Gunnar Aaserud.

Mini design av Cruice-skip

Vant Redningsselskapets storsatsning

Hos YSA DESIGN AS jobber arkitekter og interiørarkitekter side om side. «Mangfold er vår styrke» fastslår sivilarkitekt MNAL og partner Gunnar Aaserud. Det som dette verdensledende arkitektfirmaet driver mest med, er design av cruise-skip, for bl.a. Disney Cruise Line, MSC og Carnival Group. Men veien derfra til Redningsselskapets nye storsatsning i Horten var kanskje bare en landgang unna? I hvert fall var det YSA DESIGN AS som vant konkurransen om prosjektet. – Vi vant hele greia, både interiør, eksteriør og landskapsutformingen, forteller Aaserud.

På Kongen får vi se presentasjonsfilmen som solgte inn prosjektet hos kunden. Den er imponerende! Med 3D-modell av bygningene, utgravd kanal, og spennende landskap med hauger, inspirert av vikinggraver. De har også brukt trær fra området, og jobbet nært med lokal anleggsgartner Grøteig.
– Vi har hatt veldig god dialog med Redningsselskapet underveis, og selv om det har blitt mange endringer – er begge parter nå godt fornøyde, forteller Aaserud.

Les også «CM Entreprenør vinner anbud med SmartKalk»

Kortreist tema

Et av temaene for detaljer til prosjektet har vært «kortreist». Blant annet har det lokale Hof Fengsel produsert rekkverket, og LSI Lystad i Sandefjord har bl.a. laget innredning. Noen bord er laget av gjenvinningsmateriale fra drivved.no. – Vi bruker massivt tre for hva det er verdt, og denne leveransen kommer fra Woodcon AS i Brumunddal. Men vi har også andre spennende prosjekter med mye trevirke, bl.a. Norefjell SPA, forteller Aaserud.

Maritime detaljer

Interiør- og tekstildesigner Cathrine Smith-Kielland viser oss collagene YSA DESIGN AS har laget, med alle detaljer.
– Senteret skulle ha ti hotellrom – fleksible som Redningsselskapet selv – alle med ulik identitet, men samtidig likhet, forteller hun. – Bygningen har ingen rette vegger, alle er vinklet 4 grader så man skal få «båtfølelse». Vi har designet vannlinjen i alle rom, og har trukket inn maritime elementer. Rommene har fått navn som Skøyta, Skjæret, Fuglen, Vesten, Redningen, Sjøen, Seilet, Fisken og Fyret, med farger, tekstiler, møbler og lamper som er spesial- tilpasset.

interiør

Hele prosjektet med lekent interiør/eksteriør ble designet parallelt. Smith-Kielland mener at det var fordi de tenkte helhetlig fra dag én at de vant konkurransen. Bygget står nå ferdig med seil, treverk og maritime detaljer, og med en avslappet atmosfære. Her skal det bli kursvirksomhet, konferanser og leirskoler. Det vil også bli en lavvopark for utendørs overnatting.

– Den smarte kanalen (inspirert av Hortens- kanalen) som ble gravet ut fra fjorden, hvor bl.a. barnas redningsskøyte Elias skal patruljere, ble laget utfra en spennende tanke, forteller Aaserud. – På grunn av strandsonen, kyststien og stedets vegetasjon kunne vi ikke ta byggene til fjorden, men vi kunne ta fjorden til byggene. Man kan entre kanalen med mindre båter.

Kanalen

Bruker Fagtorget til alle søknader

Det er mange søknader som skal fylles ut for å få godkjent et så omfattende prosjekt. YSA DESIGN AS bruker Fagtorget til det, og Aaserud forteller at alt måtte ha sin søknad, – utomhusområdene og alle byggene hver for seg. De er oppe i nærmere 20 ulike søknader bare for dette prosjektet!
Fagtorget brukes konsekvent på alle søknader, prosesser og prosedyrer – alt som har med organiseringen av prosjekter å gjøre. – I Fagtorget ligger alle skjemaene vi trenger. Vi hadde ikke greid å gjennomføre søknadsprosessen til prosjektet på Langgrunn uten Fagtorget, avslutter Gunnar Aaserud.