Hver måned sender Holte ut tilbud om startpakke til nyetablerte bedrifter over hele landet.  Denne gangen fikk vi en henvendelse fra bygda Foldereid i Nord-Trøndelag. Johannes Melvin Skeie, 84 år, som startet Foldereid Ferdighusfabrikk i 1965 og Skeie Bygg AS i 1987, har nok en gang etablert ny virksomhet; JOME Entreprenør.

De som tror at pågangsmot og gründerteft kun tilhører de unge, fremadstormende menneskene, får tro om igjen. 
I den lille bygda Foldereid sitter beviset på det motsatte. I rullestol.
Johannes Melvin Skeie, som ble rammet av polio i ung alder, har aldri latt seg knekke. Han hadde en drøm om å bli byggmester, noe som ble vanskelig etter at sykdommen rammet. Men Johannes brettet opp ermene og satte i gang. Kunne han ikke bygge selv, kunne han i hvert fall drive selv. Og drift ble det. Han fikk satt opp et butikkbygg i 1957 og etablerte seg som bygdas kjøpmann med dagligvarebutikken A/S Johs Skeie. Men lysten etter noe større glødet, og i 1965 så Foldereid Ferdighusfabrikk dagens lys. Dette ble en foregangsbedrift i landet. 


Johannes Skeies første butikklokale fra 1960-tallet. Her drev han som kombinert landhandler og entreprenør. For Johannes er enhver kunde like viktig. En gang ba han en viktig kunde han var i ferd med å skrive en stor byggekontrakt med om å vente, fordi en husmor banket på døra og trengte en synål til 5 øre. 

HolteMagazinet møter Johannes Skeie i bygda Foldereid en klar høstdag i oktober. Han byr på nytraktet kaffe, ferske rundstykker og hjemmebakt eplekake. 55 år er gått siden han startet sin karriere, men han er på ingen måte klar for å pensjonere seg. Ideene bobler fremdeles, og han har store planer for den lille bygda. Sønnene har tatt over familiebedriften Skeie Bygg, men de manglet underleverandør til utearbeid og montering.  Derfor etablerte Johannes like godt bedriften JOME Entreprenør nå i sommer.  

Dermed var det duket for nye oppdrag. Den lille bygda i Ytre Namdal med sine 300 innbyggere ser ved første øyekast ut som en søvnig bygd. Men Johannes forteller om en travel havbruksnæring i området, og stort press i byggemarkedet. Hver dag kjører 15 - 20 trailere sørover med laks.

I tillegg til to fast ansatte, har Johannes leid inn to karer fra Latvia. Disse trengte et sted å bo, han fikk dermed enda en idé, og snøballen begynte å rulle. Den spreke 84-åringen vil nå kjøpe opp fraflyttede hus, oppgradere dem og leie dem ut til arbeidsinnvandrere. Han har en klokketro på bl.a hollendere, og tror de vil trives godt i bygda.  - Man må jo gjøre noe aktivt, ellers forvitrer og forgubbes bygda vår, sier han, og forteller at han derfor nylig har etablert enda et firma - JOME Eiendom. 

For å komme raskt i gang og tilfredsstille myndighetenes krav, har Johannes kjøpt Fagtorget, systemoppsett, HMS, KS og hjelp til sentral godkjenning fra Holte.  Det er avtalt datoer for oppsett via fjernstyring av pc, og han er ivrig etter å komme i gang. Han har også nylig hatt besøk av en innvandringskonsulent som har spurt om de kan tenke seg å drive opplæring i sitt fag for innvandrere fra Somalia og Eritrea. Dette synes han er spennende.

Med sin årelange erfaring fra byggebransjen, synes Johannes det er moro å sammenligne før og nå. -Det første huset jeg leverte kostet 37 000. Folk sa - tør vi å satse på dette? I dag koster tilsvarende byggeprosjekt to og en halv million og folk sier det samme: - tør vi å satse på dette? - ler han. 
Johannes Skeie mener at bygdebutikker må fylle en sosial funksjon. - “Dæm e meir sosial’ ta seg, innvandreran”, sier han på klingende trøndersk. Derfor er et utvidelses-prosjekt av dagligvarebutikken allerede i gang. Fra før av finnes det i tillegg til matbutikken; dyreklinikk, bibliotek, post (og prest!) i butikk, samt medisinutsalg og tipping. Nå skal det også bli en slags kafé/møteplass hvor folk skal kunne hygge seg over en kopp og en matbit. 

Kystriksvei 17 passerer bygda på vei mot naturskjønne Helgeland. Johannes forteller om tusen passerende biler daglig. Får han fire prosent av disse til å stoppe og kjøpe littegrann, vil de klare å forrente påbygget. - Vi skal bli et attraktiv stoppsted, sier han, - for her oppe er det nesten ingen slike.

- Den største forskjellen i byggebransjen før og nå, er alle de mange, strenge kravene som er innført. Jeg har selv vært en aktiv pådriver for universiell utforming av bygg, bl.a. gjennom handikapforbundet, sier Johannes, som kjører bil fremdeles, med joystick og knappesystem. Og klarer seg helt utmerket! Det skal bli spennende å ta en tur tilbake hit senere.


Nabobyen Kolvereid var inntil nylig Norges minste by. Her har den driftige Skeiefamilien bl.a. vært med å bygge Kolvereid Panorama.