Det var ingen tilfeldighet at Statkraft bygget vindpark på nettopp Smøla. Her blåser det mer enn de fleste steder i vårt langstrakte land. Da parken åpnet med sine 68 vindmøller, var den Nord-Europas største vindmøllepark. I dag drives det også mye lakseoppdrett (SalMar) på Smøla, og det er stor offshorevirksomhet.

Spesielle krav
At det stilles spesielle krav til oppføring av bygg i slike omgivelser, er enkelt å forstå. Innfestingen av bygget er spesielt viktig her ute og takstein må spikres fast. I tillegg til asfaltplater må det monteres vindsperreduk for dobbel vindsperre på både vegger og tak, og for styrkens skyld må taksperrer festes i rett linje nedover til fundamentet av bygningen. Det pleier heldigvis å være lenge mellom de virkelig store naturhendelsene, men man må være forberedt når de kommer. Mange vil huske nyttårsorkanen Gudrun, som herjet Mørekysten i 1992.

HolteMagazinet besøker Smøla en rolig dag, det blafrer lett i vimplene utenfor Byggtorget-butikken. Daglig leder Ivar Skaget ønsker velkommen, og er slett ikke sur for at vi er tre timer forsinket. Denne gangen er det heller ikke vestlandsværet som er skyld i forsinkelsen, men et kraftig snøfall på Gardermoen.


Daglig leder Ivar Skaget i Smølabygg

Fornøyd med Holtes tjenester
Ivar Skaget forteller ivrig om hvor fornøyd han er med Holtes tjenester, både når det gjelder tegning, kalkulasjon og søknader. Spesielt tegnetjenestene snakker han varmt om. Opprinnelig ønsket han seg sin egen arkitekt, men antallet tegneoppdrag på Smøla er for få til at det vil lønne seg. Så da han oppdaget at Holte har sin egen bygningsdesigner som tilbyr tegnetjenester med programmet DDS-CAD Byggmester, var han ikke sen om å ta kontakt.

Så enkelt får jeg tegninger i boks
- Kundene mine kommer som oftest hit med en råskisse, forteller Ivar Skaget. Kanskje har de funnet et kataloghus de vil gjøre endringer på, eller de ønsker noe tegnet helt fra bunnen. Vedkommende har som regel spesifikke ønsker, f.eks. store vinduer mot havet, romslig kjøkken, trimrom osv. Alt dette samler jeg og sender over til Justin Seawright hos Holte, som videreutvikler skissen og tegner et nytt forslag.

- Når jeg får tegningen tilbake, setter jeg meg ned sammen med kunden og ser på resultatet. Vi diskuterer litt, foretar eventuelt noen endringer og sender så skissen i retur til Holte. Kontakten med Justin Seawright fungerer utmerket, sier Ivar Skaget. – Han har tegnet fire hus for oss bare i 2014. Det siste er stort, 386 m2 totalt pluss dobbel garasje.


Den enorme vindmølleparket på Smøla produserer 356 GWh årlig.
 

Etter kort tid, mottar Smølabygg komplette tegninger av huset, med plan, snitt, fasader og perspektiv, klare til å byggemeldes. Det er moro å presentere de ferdige tegningene videre for kunden, fordi de alltid mottas med stor begeistring. Tegningene leveres som IFC-fil, og kan kalkuleres enkelt i SmartKalk.

Enkel tilgang på kalkulasjon og tegnetjenester
Smølabygg bruker Byggsafe Total, SmartKalk og Smart Time. I hylla står et eksemplar av Byggesaksnøkkelen. Før Ivar Skaget overtok som daglig leder i 2009, brukte de Holte mest på søknader. - Det jeg savnet mest da jeg begynte her, var lettvint kalkulasjon og tegnetjenester som jeg kunne forholde meg til, sier han. - Det får jeg hos Holte. Gjennom Byggtorget har Smølabygg en fordelaktig rammeavtale på kjøp av tjenester på tegning og søknader hos Holte. Vi kjøper også kalkulasjonstjenester.

Travel virksomhet på Smøla
Smølabygg gikk med i Byggtorgetkjeden i 2010. Bedriften teller i dag 12 ansatte. De driver både entreprenørvirksomhet og butikk, og Ivar Skaget forteller at de er sin egen største kunde i butikken. Bedriften bygger 2 – 3 hus pr. år, i tillegg til en god del rehabilitering. De setter også opp hytter på den naturskjønne øya.  - Det er mye gammel bygningsmasse på Smøla, og mange hus trenger rehabilitering. Det er «tjøle bra» for oss, smiler Ivar Skaget.


Sivilingeniør Justin Seawright er bygningsdesigner,
og har 25 års erfaring som teknisk tegner, både fra
Australia og Norge.I tillegg til å levere tegnetjenester
for våre kunder, holder han basis- og påbygningskurs
i tegneprogrammet DDS-CAD Byggmester. Til nå har
han tegnet fem hus for Smølabygg
– to av dem er allerede nesten ferdig bygget.