«Voss er bygd for sterke opplevingar – heile året», står det på visitvoss.no. Voss er i hvert fall noe helt for seg selv, med 16 000 innbyggere og ikke mindre enn 9 rørleggerfirmaer! Den desidert eldste av disse, selve hjørnesteinsbedriften Søreide VVS, ble grunnlagt allerede i 1938 av far til nåværende eier.

HolteMagazinet ankommer Voss en solfylt vårdag, etter å ha passert en hel rekke tunneler på vei fra Bergen. – Det er førtitre av dem, opplyser Britt-Marie som har oversikt over alle tall.  Ekteparet har mye å gjøre, men får god hjelp av dataprogrammet JobOffice som gjør det oversiktlig og raskt å regne anbud.
 


Ekteparet Karstein og Britt-Marie Søreide har drevet rørleggerbedriften Søreide VVS AS på Voss sammen i førtito år. Det er lett å se (og høre) at de er svært samkjørte. De har en jovial og ertende tone seg imellom, selv om Britt-Marie forteller at hun stadig må holde han litt i ørene. – Eg må minne han på sjekklister støtt, sier hun på sin karakteristiske vossedialekt ispedd litt svensk. - Hemmeligheten er at vi aldri snakker jobb når vi er hjemme, ler Karstein. 

Regner anbud på 2 millioner med JobOffice
Søreide startet med JobOffice i 1994, da programmet var helt nytt. - Jeg traff en representant på Bygg Reis Deg, og ble senere oppringt og spurt om å være med i et prøveprosjekt. Siden har jeg brukt programmet, og er veldig fornøyd.
- JobOffice er et fantastisk program som du nesten kan bruke til hva du vil. Takket være dette tjener vi penger. Med JobOffice går alt fortere. Tidligere hadde vi tegninger utover hele gulvet. Akkurat nå er vi i gang med å regne et anbud på nærmere 2 millioner. Med varmeanlegg bestående av både gulvvarmeanlegg og reflektorpaneler i tak, sanitæranlegg, trykkluftanlegg og varmepumper, - alt i en stor industrihall. Da er det mange detaljer som skal på plass.
- Jeg ringer forresten alltid til to grossister, og bruker en del tid på å presse priser. Selv om jeg har prisene og rabattmatrisene liggende inne i JobOffice, setter jeg alltid tilbudene opp mot hverandre og ser om det er mulighet for å få prisene ned. Det er det nesten alltid når det gjelder store bestillinger.
- Jeg tjener bra med penger ved hjelp av JobOffice fordi alle pakker er ferdig beregnet i akkordtariffen. Når jeg med min lange erfaring sammenlikner tidsforbruk, blir det enkelt å se hvor jeg kan legge på litt og hva dette utgjør i kroner og øre. 

Mange store kunder
Majestetiske Fleischer hotell er det første du møter når du kjører inn på Voss vestfra. Med sine søyler og gesimser, karnapper og spir ligger dette flotte byggverket og troner på en høyde med en fordums følelse av storhet. Ekstra morsomt blir det, når vi får høre at det er nettopp var Søreide VVS som har stått for alt av rørarbeider til dette blikkfanget av et hotell tidligere.
Det er kanskje heller ikke så rart at hotellet i sin tid ble nettopp Søreides kunde. Det er dette rørleggerfirmaet som betjener flest av de store næringskundene på Voss.

Historien om Søreide
Opprinnelig het bedriften Ullestad Søreide, og i tillegg til hovedkontoret på Voss, hadde de filial i Vik i Sogn. Her gikk unge Karstein sin læretid, med damanlegg på fjellet og ny kraftstasjon. Den gang tok det minst 8 timer med tog og postbåt hver vei til Vik – i dag kan du kjøre med bil på en time. Så fort bilvei var på plass, ble filialen derfor nedlagt. 
Paret kom hjem til Voss i 1973, og skulle drive sammen med Karsteins far, som dessverre gikk bort allerede nyttår 1974. - Da måtte vi bare trå til, sier Karstein.  – Vi hadde alt for liten erfaring til å ta over så fort, men samtidig skulle vi i gang med et 9 etasjers bygg med 78 leiligheter. Heldigvis hadde vi en veldig god stab av erfarne rørleggere, så vi kom igjennom det på en ordentlig måte. 
Etter den tøffe starten har de jobbet stort sett med større prosjekter, men det kan også dukke opp en og annen oppvaskmaskin som skal byttes på en hytte. 

Faste oppdrag
Firmaet utfører også faste oppdrag på alt vedlikeholdsarbeid for ROM Eiendom på Bergensbanen fra Vaksdal til Finse, og fra Myrdal til Flåm (alle bygningene som eies av NSB langs linjen – nærmere 20 stasjoner). En annen vedlikeholdsavtale er NOBI Voss, sementvarefabrikk – som bruker veldig mye vann og har eget vannverk. - Skjer det noe der, må vi hive oss rundt, sier Karstein.

Selvgående gårdbrukere
- Det er ikke bare mange rørleggere på Voss, det er også mange gårdbrukere. Disse liker som oftest å gjøre ting selv, forteller Karstein. - En dag kom en kunde inn og sa at han følte seg desidert mest hjemme her hos oss, fordi det ikke er så flott og fancy i våre lokaler som hos enkelte av våre konkurrenter.
- Hit kan du komme selv om du lukter fjøs, og gjerne selvplukke de rørdelene du trenger. Folk vet ikke hva ting heter. De kommer med tommeltotten og viser dimensjonen på røret. De trenger hjelp til å finne riktig kobling. Jeg plukker fram – er det noe som likner på den eller den? Vi er ikke flinke med butikkutstillingen vår, men vi kan hjelpe alle typer kunder. De fleste bønder er heller ikke på kommunale vannverk. De borer etter vann selv, og det finnes mange gamle hus med mye snodig røropplegg. Noen ganger må du kanskje ha 27 mm i den en enden og 32 mm i den andre. Mange utfordringer må ofte løses med nye rør eller overganger. 

Fra 18 til 2
På det meste har Søreide VVS hatt 18 mann ansatt. - Nå har vi kun to, smiler Karstein. – Vi har vært så heldige å få tak i to svært pliktoppfyllende polakker som jobber «Nordsjø-turnus». De er utrolig effektive, og gjør en veldig bra jobb. Den ene har vært hos oss i 10 år nå. 

Byggsafe Total
Lov og rett følger familiebedriften med Byggsafe Total fra Holte. Karstein synes lovverket er uoversiktlig, og at det er godt å slippe å lure på om han har fulgt loven til punkt og prikke. Det hjelper Byggsafe Total dem med.

Sentral godkjenning
- Holte har også hjulpet meg med sentral godkjenning, sier Karstein. - Til tross for min lange erfaring har jeg nok gått ut på dato når det gjelder krav til formell utdanning. Men skorter det på formelle krav, gjør lokal godkjenning susen. Det er greit å få her på Voss hvor jeg har et godt navn og rykte.

Noe du kunne ønske deg?
Tja, kanskje et JobOffice kurs her på Voss en gang. Det er mange flotte hoteller her, så kan jo bergenserne komme hit istedenfor omvendt, avslutter Karstein.


Søreide VVS har stått for alt av rørarbeider til Fleischer hotell tidligere.


Her kan du lese mer om:

Joboffice
Byggsafe Total
Hjelp til Sentral godkjenning