SmartKalk beregner timer, varebestilling og miljøregnskap samtidig

Da Trond Ivar Mathisen startet egen snekkerbedrift i 2004, ble han anbefalt Kalkulasjonsnøkkelen fra Holte av sin daværende svigerfar. I dag er han daglig leder hos Vigga Bygg AS, og i bokhylla på kontoret hans står fremdeles papirutgaven fra 2010. Den er kun til pynt. Nå er det SmartKalk som gjelder, et program han har brukt nesten daglig siden 2017. Og SmartKalk beregner timer, varebestilling og miljøregnskap samtidig.

– Alt er mye lettere med SmartKalk, sier Trond Ivar. – Denne programvaren er så mye enklere. Når jeg lager en kalkulasjon i SmartKalk, er det raskt å opprette egne kalkulasjonsmaler i programmet som kan gjenbrukes til andre prosjekter. Hos oss kalkuleres alt fra små tilbygg til eneboliger og næringsbygg.

Vigga Bygg har de fleste kundene sine på Gran og Lunner. Medlemmer i lokale fotballag og skiklubber er ofte å se med Vigga Bygg-logo på drakten. Trond Ivar foretrekker å markedsføre bedriften gjennom lokale aktiviteter istedenfor annonser i lokalavisen som folk blar forbi. – Vi har nettside og Facebook-side også, og god tilgang på jobb, forteller han og legger til at kundene ofte er tidligere relasjoner som kommer tilbake med nye oppdrag.

De er to som kalkulerer med SmartKalk hos Vigga Bygg. Kristian Walhovd Andersen og Trond Ivar Mathisen.
De er to som kalkulerer med SmartKalk hos Vigga Bygg, Kristian Walhovd Andersen og Trond Ivar Mathisen. – Vi ønsker å ha færrest mulig systemer og leverandører av programvare og er godt fornøyd også med Holte support, sier daglig leder Trond Ivar Mathisen.

Bruker SmartKalk til alt

– Små eller store kalkulasjoner? SmartKalk har ingen begrensninger, sier Trond Ivar. – Vi er to i bedriften her som kalkulerer, og vi bruker SmartKalk uansett om vi skal kalkulere en ytterdør eller et større næringsbygg. Vi drar stor nytte av å benytte programmet så mye som mulig, desto mer du bruker det, jo enklere hverdag får du. Og når du først har SmartKalk, så bruk det. Også til den ytterdøra du kanskje kunne tatt i hodet.

– Jeg anbefaler SmartKalk fordi det gir deg store fordeler og forenkler hverdagen din. Du får mye hjelp til å huske å få med alle delene du trenger og alle operasjonene som et bygg krever. Alle som bygger hus veit jo hva en kvadratmeter yttervegg koster. Men det er mange arbeidsoperasjoner på en husvegg, og det er når du skal ta fra hverandre den kvadratmeterprisen at det kan bli vanskelig uten et kalkulasjonsprogram til hjelp. SmartKalk tar med alle elementene, ytterst til innerst.

Et kurs er lurt

Trond Ivar tok et kurs i Kalkulasjonsnøkkelen i 2009, men er selvlært i SmartKalk. Han anbefaler alle å ta et kurs fordi det er lurt å bli kjent med hvordan programmet fungerer.

– SmartKalk er logisk bygget opp med elementer og poster, på samme måte som man bygger et hus. I SmartKalk ligger utgangspunktet, og det er enkelt å tilpasse elementene i programmet til sin bedrift. Det handler både om å spare tid samt å ende opp med et riktig resultat, sier han.

Bruker Gausdal-pakka

Vigga Bygg kjøper hovedsakelig alle sine materialer fra Gausdal Landhandleri. Da blir det ekstra fordelaktig med SmartKalk, siden Gausdals prisfiler ligger i programmet. – Når man skal kalkulere er det viktig å vite at man benytter oppdaterte priser, forteller Trond Ivar. – Det er lettvint for oss som bruker ”Gausdal-pakka”. Jeg går bare inn i SmartKalk og trykker på knappen Bestill prisfil – da oppdateres programmet automatisk. Dette gjør jeg ofte for alltid å være på den sikre siden. Gausdal varsler oss dessuten minimum 30 dager før prisoppgang.

Også Holte ByggSøk er stadig i bruk hos Vigga Bygg når byggesøknader skal utformes. Godkjent søknad må være på plass når de skal ut og bygge.
Også Holte ByggSøk er stadig i bruk hos Vigga Bygg når byggesøknader skal utformes. Godkjent søknad må være på plass når de skal ut og bygge.

Digital varebestilling fra kalkylen

– I SmartKalk kalkulerer vi med forskjellige milepæler, forteller Trond Ivar. – Da kan vi velge om vi vil bestille hele materiallista under ett, eller om vi ønsker å dele opp bestillingen fra milepæl til milepæl. I våre kalkulasjoner opererer vi ofte med fem milepæler. Råbygg, tett bygg, første og andre leveranse innvendig, og en som heter ferdig.

– Når du kalkulerer i SmartKalk, setter programmet opp både forventet timeforbruk og hvilke varer du trenger. Det ville derfor være helt meningsløst å sitte og kalkulere jobben først, og så sitte og mengdeberegne den senere når du har fått tilbudet godkjent. SmartKalk har varelista klar sammen med kalkylen. Å få svar fra Gausdal på varebestillingen tar aldri mer enn en virkedag. Da ser vi også når varene kan leveres. Hvis produktet ikke finnes, tilbys vi en tilsvarende erstatningsvare. Da blir det enkelt for oss å sette opp realistiske fremdriftsplaner og bestemme milepæler ut fra disse. Det er snedig, sier Trond Ivar. – SmartKalk er et snedig program.

I tillegg til SmartKalk bruker Vigga Bygg også HoltePortalen med sjekklister ute på byggeplass. Thomas Andreassen er superfornøyd med app-bruk.
I tillegg til SmartKalk bruker Vigga Bygg også HoltePortalen med sjekklister ute på byggeplass. Thomas Andreassen er superfornøyd med app-bruk.

Klimagassregnskap i samme slengen

– Alle vet at Norge har forpliktelser overfor miljøet, og det blir nok ikke lenge til kravet om klimagassregnskap på alle bygg vil være en realitet også her. Når du er ferdig med å kalkulere jobben i SmartKalk, og programmet gir deg materiallister til varebestilling, har du samtidig tallene du trenger til klimagassregnskapet. Med alt som har NOBB-nummer er det veldig enkelt. Et par tastetrykk er alt som skal til for å ha miljøregnskapet klart. Jeg tenker at det beste er å lære seg dette og ta det i bruk. Så er man klar når kravet kommer, avslutter Trond Ivar Mathisen.