Velger du yrkesfag kommer du fortere ut i jobb og tjener penger

At digitalisering av byggebransjen utgjør spennende muligheter for dem som velger yrkesfag/høyere yrkesfaglig utdanning, er de enige om, murer Anders Meeg Nilsen og tømrer Hans Ingar Kristoffersen. De er begge fulltidsstudenter på Fagskolen i Oslo, og er ferdige til sommeren. Begge regner med å få jobb som BIM-teknikere så fort skolen er unnagjort.

Først til å kjøpe hus

For å forklare om veien dit de er i dag, må vi hoppe litt tilbake i tid. Ungdomsskoleeleven Anders var skoletrøtt og ønsket å komme seg raskt ut i jobb. Derfor valgte han yrkesfag da han skulle begynne på videregående.  – Etter to år på videregående var det rett ut i arbeidslivet, forteller han. – Det er klart at det var fristende! Jeg var faktisk den første i vennegjengen som kjøpte meg hus, og jeg trengte heller ikke å ta opp studielån.

Anders Meeg Nilsen ved Fagskolen OsloDu lærer det aller meste sjøl

Hans Ingar forteller en liknende historie. Han syntes yrkesfag var spennende, og fikk prøve mye forskjellig. – Arbeidslivet kommer mye nærmere når du velger yrkesfag, sier han. – Du får viktige erfaring når du er ute og jobber og får prøvd mange varierte oppgaver. Du får et fint grunnlag å bygge videre på og du lærer å gjøre det aller meste sjøl. Du slipper å være avhengig av andre og det er en god følelse.

Proff programvare på Fagskolen – fra Holte

Anders har allerede rukket å jobbe som murer i 15 år, mens Hans Ingar hoppet av tømrer-karrieren tidlig fordi han ble bitt av «digitaliseringsbasillen». De gikk begge først på Bygg og Anlegg på Fagskolen og ble fagskoleingeniører. Der ble de kjent med programvare fra Holte, spesielt kalkulasjonsprogrammet SmartKalk. Fagskolen er svært opptatt av at studentene skal lære metoder og verktøy de senere vil møte i jobb. Det gjør utdanningen relevant og attraktiv.

Det er apper i byggebransjen også

– I tillegg til det geniale kalkulasjonsprogrammet SmartKalk, er HoltePortalen en annen viktig programvare vi som fagskole får fra Holte, forteller læreren deres David Bakken. – Her ligger alt som trengs både for HMS og kvalitetssikringsarbeid. Og senere ute på byggeplass, med app på telefon eller nettbrett, kan man gjøre alt fra timeregistrering til vernerunder med fotodokumentasjon.

Fagskolen Oslo v/ David Bakken Anders Meeg Nilsen Hans I KristoffersenVerktøy for å styre og lede bedrifter

– Det å kunne bruke profesjonell programvare i undervisningen er viktig, sier David. Jeg er veldig glad for at Holte gir oss så mange lisenser som vi trenger på Fagskolen. – Det er viktig for våre studenter, kanskje spesielt dem som har planer om å starte for seg selv. Det å få kunnskaper og ferdigheter i det å bruke profesjonelle dataverktøy som gjør arbeidsdagen mer effektiv, er gull verdt.

BIM-teknikere har mange muligheter

Både Anders og Hans Ingar satser på å få jobb som BIM-teknikere. – Dette var den største døråpneren for meg da jeg startet på Fagskolen, sier Anders. – Jeg kunne nok gått ut som prosjektleder etter Fagskolen i Kongsberg, men det var BIM jeg synes er interessant, og jeg er veldig klar for ny jobb nå.

– Det er mye spennende å lære på Fagskolen innen digitalisering, sier Hans Ingar. VR for eksempel, og effektivisering av prosjekteringsfasen som ellers kan ta veldig lang tid. Med gjenbruk av maler i dataprogrammene, slipper du å gjøre det samme om og om igjen.

Les mer om hvordan du kan bli BIM-tekniker på Oslo Fagskole

Fagskolen Oslo - Hans I KristoffersenHva har Fagskolen i Oslo som de andre fagskolene ikke har?

– I og med at vi har et stort fokus på samarbeid med næringslivet, så har vi et større fagmiljø her i Oslo, sier David. – Mange av de største byggeprosjektene i dag skjer i Oslo og omegn. Dette er firmaer som ofte har tatt i bruk teknologiske nyvinninger. Fagskolen i Oslo har et stort fokus på digitalisering og bruk av ny teknologi. Vi som skole sammen med våre studenter har klart å skape en etterspørsel etter den kompetansen som de får etter ferdig utdanning her ved Fagskolen i Oslo og det er nok nøkkelen her.

Søk høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna Opptak

Å bli håndverker er aldri feil!

– Høyere yrkesfaglig utdanning åpner veldig mange muligheter, sier Anders. – Etter ett tilleggsår på skolebenken kan du få muligheten til å gå fra å være en helt vanlig håndverker, til å bli kvalifisert i høyere utdanning til å jobbe i et arkitektfirma, rådgivende bransje, eller hos entreprenør. Ikke alle ønsker å jobbe som håndverker ute fram til pensjonistalder, og da er det fint å ha flere muligheter gjennom Fagskolen. Du angrer uansett ikke på at du velger å bli håndverker, avslutter han.

LES OGSÅ: Byggebransjen trenger jenter

LES OGSÅ: Fikk drømmejobben uten å ha drømt om den

Se også våre tips til yrkesvalg her!