Redningsbrigaden retter byggefeil!

Det skjer mange byggefeil i Norge. Særlig i privatboliger, hvor det ikke stilles krav til ansvarsrett. Feilene havner ofte i rettssalene hvor noen får erstatning, mens andre må dekke feilrettingskostnadene selv. Uansett må noen inn og utbedre skadene. I Bærum er disse «noen» ofte Tømrermesterne Søby & Broeng AS.

HolteMagazinet kommer på besøk en solfylt vårdag medbrakt vårt etter hvert så velkjente vaffeljern, et digert spann med røre, kaffekanner og pappkrus. Gutta jobber i en enebolig utenfor Sandvika i Bærum med å utbedre to bad og klargjøre for et nytt kjøkken, samt rivning og utbedring av tak i flere andre rom grunnet ny vanntilførsel og strøm. I tillegg har de oppdaget at gulvet var skjevt, noe eier gjerne ville ha utbedret i samme slengen. Det er et prosjekt til vel en million, og de tre gutta, Sondre, Rolf Anders og Timmy skal holde på der i 8-9 uker.

Redningspakker

– Vår spesialitet er å bistå privatpesoner som har havnet i situasjoner der det har skjedd feil i konstruksjoner, ofte ved nybygg som ikke fungerer, eller der utbedringer må gjøres, forteller daglig leder Stian Broeng.  -Vi tilbyr redningspakker. En tredel av omsetningen vår de siste 4 årene, har vært å reparere og rydde opp etter andre. Alt fra forsikringssaker til direkte saker hvor privatpersoner må dekke alt selv. Det hender at vi følger prosjektet helt fra det å ordne opp, og inn i rettssalen. Vi har også en egen avdeling som driver med skadetakst, samt et eget møbelsnekkerverksted.

– Vi har mange rehab-jobber på grunn av byggefeil. Det mangler tydeligvis mye faglig kompetanse der ute. Årsaken kan være en blanding av at kunden ser seg blind på pris, samt at mange mindre firmaer ikke har nødvendig kompetanse. Det finnes ikke formelle krav til utdannelse for å kunne kalle seg håndverker i dag. Mange firmaer, både utenlandske og norske – gjør rett og slett en dårlig jobb. Språkproblemer skaper misforståelser. Det hjelper ikke med god prosjektering hvis utførelsen ikke holder mål. Manglende kommunikasjon mellom leddene er gjentakende.

Søby & Broeng har opparbeidet seg et godt navn og rykte uten å drive noen form for aktiv markedsføring. Litt «reklame» skjer naturlig nok gjennom advokater. – Det er egentlig ganske få bedrifter som tør å gå inn i slike prosjekter som vi jobber i, det er jo litt risiko forbundet med det, sier Stian. – Vi er fornøyd med vår nisje, selv om det ikke alltid er koselige jobber vi utfører.

I dag er det ihvertfall kos på jobb. Kardemommeduftende Holtevafler trekker snart gutta ut fra rehabiliteringsarbeidet.

Sagde over en tomannsbolig på midten

– Et av de mest krevende – og spesielle oppdragene vi har utført, er en tomannsbolig som ikke tilfredsstilte brannkravene. Den delte vi i to, og monterte en brannvegg i midten. Vi kom med motorsaga og kappet alle gulv og tak tvers av, og satte inn brannvegg imellom, forteller Stian.

Firmaet teller 12 ansatte, men i tøffe perioder bruker de bemanningsbyråer og nå om dagen er de totalt 20 kollegaer i arbeid fordelt på 5-6 prosjekter.

Fra Byggsafe Total til HoltePortalen

Søby & Broeng bruker Byggsafe Total i prosjektstyringsfasen og i kvalitetssikringsfasen i alle prosjekter, samt i forhold til personale. De har egenskapte sjekklister på papir, men har planer om å bytte over til HoltePortalen etter hvert. På den måten kan de få alt digitalt. Gutta forteller at de gjerne vil bruke nettbrett. – Vi kommer snart dit, smiler Stian.

To av dem, Rolf Anders og Sondre, er førsteårsstudenter på Teknisk fagskole på kveldstid.  Det er et studium som foregår to kvelder i uka samt annenhver lørdag, i fire år. Gutta får undervisning på Kuben i Oslo, og synes det er interessant.  – Bransjen blir stadig mer digitalisert, vi gleder oss bl.a. til å lære å tegne BIM-modeller, sier de.

– Vi i ledelsen er stolte over at to som har vært lærlinger sammen med oss, nå også går videre på teknisk fagskole, forklarer Stian, og legger til at de er en sterk faglig bedrift med klare videreutdanningsmål. – Det er viktig at de ansatte trives i Søby & Broeng, påpeker han. – Vi har et veldig godt arbeidsmiljø. I tillegg arrangerer vi en tur hvert år for alle ansatte, hvor vi reiser litt i inn- eller utland. Vi tror på det å gi litt ekstra for å få litt ekstra. Det er viktig både med faglig påfyll og med det sosiale. Det skal være et godt firma å jobbe i.  – Vi har dessuten et faglig bredt team med mange forskjellige fagområder. Vi er opptatt av utvikling blant ansatte, og ny læring og oppdatering hele veien.

Vaflene smakte forresten veldig godt!