Fra «Teknisk Museum» til SmartKalk Elektro

Det spørs om ikke noen av innretningene Kethil Fredriksen laget i ungdommen hadde blitt tatt imot med åpne armer på Teknisk Museum. Han fikk ihvertfall tidlig interesse for strøm, og allerede på gutterommet konstruerte han batteristyrt adgangskontroll med lamper og knappesystem, hvor de som banket på døra enten fikk rødt eller grønt lys. I dag er det SmartKalk Elektro som gjelder.

Aktiv fritid

Som speider i 2. Ski Grevlingpatrulje, laget han bl.a. morsenøkkel som ble brukt til å sende hemmelige beskjeder med. Når han ikke satt og mekket eller koblet på noe, var Kethil gjerne ute. Han spilte back på hockey-laget og trombone i skolekorpset. I Ski Røde Kors Hjelpekorps var han aktiv  i mange år og har innehatt forskjellige verv i Akershus Røde Kors Hjelpekorps. Han var også med å arrangere NM for hjelpekorps i 1993.

I voksen alder holder han fremdeles på med mange ulike aktiviteter i fritiden. Offroad-kjøring er en av dem, han er småviltjeger og han liker å padle kajakk. Han er også medlem i pepperkakelaget «Bakerboyz» som bygger og baker imponerende og helt spesielle årlige pepperkakeprosjekter. (Sjekk ut facebook-gruppa Bakerboyz.)

Bakerboyz med et av sine prosjekter med innlagt lys - Bergensbanen.
Bakerboyz med et av sine pepperkakeprosjekter med innlagt elektrisk lys – Bergensbanen.

Valgets kvaler

Som de fleste ungdommer var Kethil usikker på yrkesvalg, og valgte først maskin og mekk (tilsvarer dagens Teknikk og industriell produksjon (TIP)). Men etter første år på videregående byttet han til grunnkurs elektro, noe han ikke har angret på. Han stortrivdes på skolen og i læra fra dag 1.

Da han var ferdig med skolen, ble han innkalt til førstegangstjeneste og havnet langt nord på Setermoen i Bardu. Der fikk han god nytte av sine tekniske fingerferdigheter, og trivdes godt i jobb som håndvåpenreparatør.

Fra kalde nord til varm pizza

I 1988 var han ferdig i militæret og reiste hjem til Ski. På et tilfeldig møte i en ishockey-hall en fredag fikk han jobb som elektriker og begynte på mandagen. Firmaet hadde bl.a. alle Peppes-restaurantene på kundelisten, og Kethil fikk snart ansvaret for montering i både Oslo, Tønsberg og Bergen. Han var med og bygget opp restaurantene, og sørget for strøm til alt fra pizza-ovner til tavler, lys, stikk, ventilasjonsanlegg og tappetårn. Han forteller at det allerede den gangen ble snakket om at vi kom til å produsere for lite strøm i fremtiden.

Elektrisk støt?

I 1993 dro Kethil på vorspiel til en kompis. Dit kom også kompisens kjæreste som hadde med seg en venninne… Vi vet ikke om det opplevdes som elektrisk støt, men det ble ihvertfall kjærlighet ved første blikk, og snart ble det ekteskap. I 1998 og i 2001 kom det to døtre, og familien var komplett.

 

Fra montør til grossist

Kethil skiftet jobb. I 1995 begynte han hos elektrogrossisten Malmbergs i Drøbak. Han forteller at han rett og slett hadde «brukt opp» skuldre og armer, bl.a. fordi han hadde jobbet mye oppe i tak. – Jeg var ikke flink nok til å bruke gardintrapp og flytte meg ofte nok, sier han. – Det ble mye strekking og tunge løft samt boring over hodet i rare vinkler. HMS er viktig – det kan virke lettvint å la være, men er i praksis helt avgjørende for ikke å overbelaste kroppen.

Det ble fem år hos Malmbergs før tilfeldigheter gjorde at han fant en annonse hvor Holte søkte etter salgsingeniør for Østlandet. Kethil ler litt og sier at han følte seg som en outsider. – Jeg hadde verken noe særlig salgserfaring eller dataerfaring – men jeg fikk jobben, og jeg fant meg fort tilrette, sier han.

Velkommen til Holte

Den gangen het firmaet Holte Prosjekt Innovation og holdt til i Thunes vei på Skøyen. De var i overkant av ti ansatte, men både Lars Mikalsen og Terje Førsund – som fremdeles jobber i Holte, var der allerede.

Kethil forteller at Holte Anbud og Kalkyle var de første programmene han solgte. Han solgte også de grå ringpermene med utskiftbare sider, for mange kjent som Kalkulasjonsnøkkelen og FDV-nøkkelen.

Kethil Fredriksen har hatt mange ulike roller
Mye har forandret seg på 24 år, og Kethil har hatt mange roller og ulike «hatter» i Holte. Han har vært kompetansesjef, rådgiver, analysesjef, direktør for forretningsutvikling, analysesjef igjen og nå produktleder elektro.

Mange roller og ulike «hatter»

Mye har forandret seg på 24 år, og Kethil har hatt mange roller og ulike «hatter» i Holte. I 2006 ble han kompetansesjef, i 2008 rådgiver og i 2010 analysesjef. Etter det var han direktør for forretningsutvikling et år, før han igjen ble analysesjef. I dag er han produktleder elektro.

– Jeg har drevet med mye forskjellig og jobbet mye med tall. Jeg synes det er ekstra moro å komme «tilbake» til elektro hvor det er mye spennende på gang. Det er jo kjempegøy med alt som skjer nå, spesielt med SmartKalk Elektro, sier han.

Han har holdt kurs i JobOffice Elektro, både innedelen og PocketLink. Snart skal han også i gang med å holde kurs i SmartKalk Elektro.

Hyttekontor på fjellet

Det hender at Kethil er på hyttekontor også. Familien har hytte på Synnfjell i Nord-Torpa, som de har hatt siden 2019. Det er selvsagt innlagt strøm (han er jo elektriker), men ikke vann. Hyttekontoret fungerer utmerket via mobilt bredbånd. – Det går greit med medbrakte vannkanner når man har helårs bilvei helt fram, sier han.

Den yngste datteren som studerer sykepleie bruker hytta en del også. Den eldste studerer jus i Aalborg og for henne er ikke hytta like lett tilgjengelig. – Med en jurist og en sykepleier i familien har vi sikret oss godt og sørget for at vi blir passet på resten av livet, ler Kethil.

Kethil Fredriksen
Offroad-kjører, småviltjeger og kajakk-padler Kethil Fredriksen liker seg godt på fjellet, både i fritiden og på hyttekontor med SmartKalk Elektro.

Mye nytt og spennende

Det er mye nytt som skjer på elektrofronten. Akkurat nå er det smart appstyring som er i skuddet. Med høye strømpriser er det klart at det er penger å spare på f.eks. å lade elbilen om natta, eller å vente med å sette på varmtvannsberederen til tidspunkt når strømmen er billigst. Mange ønsker å installere utstyr som lar seg appstyre. – Alt slikt kan våre kunder raskt og enkelt kalkulere i SmartKalk. Ligger det i prislisten fra grossistene så ligger det i SmartKalk eller JobOffice også, sier Kethil,

Selv om Kethil har jobbet mye med både salg,  programvare og kalkulasjon, er han fremdeles elektriker i hjertet og han snakker kundenes språk. – Det er mye spennende som skjer i Holte nå, og elektrikere kan glede seg. Jeg oppfordrer Holtes kunder til å komme med alle typer tilbakemeldinger, ønsker, kommentarer og innspill – både plusser og minuser. Har du problemstillinger eller noe du er misfornøyd med, så si fra da! Det er dere der ute som vet best. Vi lager bare løsningene, avslutter Kethil. Allrounderen.