Framtida er elektrisk – med SmartKalk

På Facebook-siden til Lofoten Elektro AS er det mange marsipankaker å se. Det er stadig noe å feire i denne elektrobedriften med 92 ansatte. Ikke bare at framtida er elektrisk. Det handler ofte om beståtte fagprøver og fagbrev, men når Holte kommer på besøk rett før påske har en leverandør vært innom med kake. Jada – den smakte helt utmerket!

Lofoten Elektro AS ble etablert i 1972 og holder til i et industriområde ikke langt fra Svolvær sentrum. De er 92 ansatte totalt og har kontor også i Leknes og Ramberg. De har brukt SmartKalk siden januar 2024. Prosjektleder Helena Kristiansen ble invitert inn i et teamsmøte av kollega Stian Sannes Pedersen i Leknes, hvor Holtes konsulenter Tage og Sindre demonstrerte alle fordelene. Etter en kjapp presentasjon var både Helena og Stian overbevist – dette hadde de begge lyst til å prøve.

SmartKalk så veldig spennende ut

– Et kalkulasjonsprogram med massevis av muligheter som jeg egentlig både hadde drømt om og ønsket meg lenge, sier Helena. – Jeg er ikke så glad i standardtekster og koder som kundene ikke forstår, noe jeg ikke slapp unna i program jeg brukte før. Nå kan jeg skrive akkurat hva jeg vil i et format som både er profesjonelt og fullt ut forståelig for kundene. Helena er prosjektleder i Lofoten Elektro og bruker programmet når hun skal regne tilbud.

Akkurat nå holder hun på å bygge opp standardmaler for bl.a. bolig, kjøkken osv. – Når jeg får slike forespørsler så er det superenkelt å bare hente inn rett mal i akkurat den pakken jeg kalkulerer, og skreddersy tilbudet. Slike maler er lette å hente inn i programmet. Det går veldig fort. Med bare noen få klikk er tilbudet klart. Jeg sparer masse tid i forhold til før og er veldig fornøyd, sier hun. Det er mye tid å spare på at man slipper å legge inn alt manuelt for hver gang. Da jeg begynte å bruke SmartKalk hadde jeg et stort prosjekt jeg skulle kalkulere. Det var veldig fint å starte med, og gjorde at jeg fikk programmet inn i fingrene.

SmartKalk er lett å lære seg

Helena har forståelse for at noen kan tenke at det blir vanskelig eller kanskje for tidkrevende å sette seg inn i noe nytt. – Men SmartKalk er både raskt og superenkelt å lære seg, sier hun. På et par timer var hun godt i gang, og hun har fått kjappe tilbakemeldinger fra bl.a. Kethil i Holte når hun har lurt på noe.
– Dette programmet er gjennomtenkt og logisk og samtidig lett gjenkjennelig for oss håndverkere, sier hun.

Priser oppdateres i SmartKalk

Helena har også brukt mye Excel-ark til å kalkulere i tidligere, og har måttet manuelt justere hvert produkt og hver enkelt pris hver gang. Det har tatt mye tid. Prisene har måttet kontinuerlig sjekkes og oppdateres og det har vært mye prissvingninger både under Covid og pga krig i Europa. Med SmartKalk trenger hun ikke å tenke på det i det hele tatt. Programmet ordner dette med et tastetrykk.

Mer enn 20 års erfaring

– Kanskje du skal bli elektriker? Et spørsmål fra en gjest i et kaffeselskap da Helene var 12 år, sådde et frø. – Moren min syntes det var en god ide, og plutselig var kursen min staket ut. Jeg er veldig fornøyd med mitt karrierevalg som egentlig gjorde at jeg slapp å velge. Det ble bare sånn, sier hun.

Helena begynte som lærling i 2001, før hun gikk tilbake til videregående og fullførte andre året. Så var det tilbake som lærling etter det. Da hun begynte å jobbe som elektriker, fantes det ikke arbeidsklær i liten nok størrelse. – Jeg måtte jobbe et halvt år i joggebukse, forteller hun. – Alt var for stort. Jeg husker godt hvor fornøyd jeg var da jeg endelig fikk min første arbeidsbukse som passet, sier hun.

Fordeler og ulemper med å være kvinne i bransjen

– Helena har opplevd både fordeler og ulemper som kvinne i bransjen. Hun har bl.a. fått en del ekstraservice ute fra snekkere, som har vært på tilbudssida. Hun har også møtt skepsis fra kunder som har lurt på om hun har vært i stand til å utføre jobben riktig. – Jeg forstår skepsis i en såpass mannsdominert bransje, men når jeg er trygg på hva jeg kan så går det egentlig helt greit. Jeg har alltid opplevd at kundene er fornøyd i etterkant. Jeg har dessuten et øye for detaljer og det praktiske rundt, sier Helena.

Hun var utearbeidende elektriker fram til 2010. Etter at hun fikk barn, ble det først deltidsarbeid med enkelte oppgaver inne og i noen år hadde hun utejobb kombinert med kontoarbeid. Etterhvert fikk hun smaken på å være prosjektleder, noe hun har vært på heltid de fire siste årene.

Det er blitt stadig flere kvinner i elektrikerbransjen, og Helena ønsker dem velkommen. – Vi har flere nå, og fikk helt nylig en ny lærling. Håper hun vil trives hos oss.

Mye skjer i Lofoten

– Det skjer mye i Lofoten året rundt. Det var nylig VM i skreifiske, en stor internasjonal konkurranse med deltakere fra alle verdenshjørner. Helena forteller at det kokte av folk her i Svolvær mens det sto på, og hun synes det er artig når det skjer noe.

I Lofoten er det mye vær og vind, og bl.a. mye salt i lufta. Det gjør at pinglete produkter ruster opp ganske raskt. – Vi må montere ekstra robuste utelys og kontakter som tåler slikt, sier hun. – Også inntaksskap må være solide og tåle en støyt.

– Arbeidsdagen og kalulasjonsjobbene er variert. Det er mye jobb med fiskerinæringa, en del turisme hvor det også skjer mye rundt byggeaktiviteter som bl.a. rorbuer og hotell, forteller hun. Det er mye turisme i dette naturskjønne og ettertraktede området, og følgelig behov for mange overnattingsmulig-
heter. Men det er også mange dagligdagse oppdrag som montering av el-billadermontering. Helena bruker ikke mange sekundene på å gi kundene pris på montering av slike med SmartKalk. Hun har laget maler.

Livet som prosjektleder

Som prosjektleder leverer Helena gjerne små skisser til montørene når de skal ut og skru. – Men hvis de skal bli flinke må de også tenke selv, så jeg prøver å ikke være altfor kontrollerende, ler hun. – Det kan være en del overraskelser når man skal montere downlights i gamle tak, og slikt må vi ta forbehold om i kalkylen. Nybygg er helt klart lettest, sier Helena.

Når en kunde ringer inn

– Jeg spør hva han skal ha, og legger oppdraget rett inn i SmartKalk, sier Helena. – Hvis jeg får en tegning og en god beskrivelse så kan jeg kalkulere ut fra den. Alternativt drar jeg ut på befaring. Noen ganger ønsker kunden å diskutere løsninger før de bestemmer seg, og da drar jeg selvsagt ut.
Jeg finner stadig nye fine funksjoner i SmartKalk som jeg bruker. Og når jeg skal skrive ut tilbudet til kunden, kan jeg lage akkurat den beskrivelsen jeg vil at kunden skal ha. Det er lett å legge inn logoen vår også.

Varene bestilles primært fra Sortland og Narvik. Helena synes at digital varebestilling gjennom SmartKalk direkte til grossitene er en nyttig funksjon hun gleder seg til å benytte mye.

Miljøkalkyle integrert

– Miljøkalkyle er også en av grunnene til at vi valgte SmartKalk, sier hun. Det er viktig at vi har det tilgjengelig når vi skal regne på kommunale anbud. Det er helt avgjørende for å kunne få levere anbud i det hele tatt. – Vi er veldig innovative og nytenkende i denne bedriften, sier hun. – Kommer det noe nytt kan vi godt prøve det.

Sort, hvit eller kanskje bronse?

– Det jeg liker spesielt godt med SmartKalk er at jeg kan lage maler og opprette tilbud fra disse. Jeg liker spesielt godt funksjonen ”velg montasjepakke” som selv regner ut tiden inkludert festemateriellet. Her har jeg også hele tariffen tilgjengelig. Kanskje kunden ønsker en annen farge på én stikkontakt? Jeg kan gå inn i etterkant og trikse og mikse med materiellet inne i pakken, og endre f.eks. på én, uten at alle blir påvirket. Kalkylen oppdateres på sekunder.

Det grønne skiftet

– Lysrør er ut, LED-lys er inn – det skjer mye i det grønne skiftet. Det blir ekstra viktig å jobbe med verktøy som henger med i tiden – et innovativt program som SmartKalk. Det kan enkelt bygges opp fra scratch og prisliste hentes enkelt fra de grossistene man ønsker å bruke. SmartKalk har uendelige muligheter i tillegg til alt det daglige. Jeg vil absolutt anbefale det til alle som kalkulerer.

Jeg ser lyst på framtida, den er elektrisk, avslutter Helena.