Klimabygg er fremtiden!

Klimabygg er fremtiden. Walter Norstrand kalkulerer i SmartKalk. Det har han gjort i mange år for flere store entreprenørfirmaer, men for to år siden etablerte han firmaet Klimabygg sammen med sin byggmestersønn Henrik.

Walter er opptatt av miljø, og vil gjerne at også barnebarna hans skal vokse opp i et sunt klima. – Klimabygg ble startet fordi vi ønsket å være med på det grønne skiftet, og jeg visste at vi hadde veldig mye å tilby. Vi har truffet bra med det vi holder på med, sier han. Han traff bra i Holtes SmartKalk-konkurranse også!

En av vinnerne i SmartKalk-konkurransen

I forbindelse med Bygg Reis Deg 2021 ønsket Holte å sette fokus på nettopp SmartKalk. Det ble derfor arrangert en konkurranse hvor kalkulatører i SmartKalk ble invitert til å sende inn bilder av både prosjekterte, igangsatte og ferdige bygg som var kalkulert i programmet. Walter Norstrand i Klimabygg deltok med to bidrag. Et banebrytende 100 % svanemerket enebolig-prosjekt (Vestlandets første) og et spennende gjenbruksbygg de er i full gang med i det grønne Angarde-prosjektet i Bergen. SmartKalk bruker han hver eneste dag. Vi gratulerer!

«SmartKalk er nøkkelen til å drive riktig»

– Walter driver Klimabygg sammen med sin sønn som eier 33 % av bedriften. Da vi hadde etablert Klimabygg og registrert oss i Brønnøysundregisteret var SmartKalk fra Holte det første vi bestilte. SmartKalk er nemlig nøkkelen til å drive og prosjektere riktig, sier Walter. – Tenk deg et program som hjelper deg å bygge riktig. For det første er det enkelt å få med alle detaljer slik at prisen faktisk blir den rette. SmartKalk gjør dette enkelt slik at det også blir enklere å få aksept hos kunden. Kunden ønsker ikke å bli lurt, og når alt er med fra starten unngår man at det kommer ekstraarbeider i etterkant som ikke kunden har bestilt. Å prise riktig er en kunst. Det handler om å klare å hente ut riktig prosjektering i alle fag tidlig i prosessen. Vi ser at SmartKalk stemmer veldig bra også, for alle fag. Ikke bare for tømmerbiten.

Alt skal med og alt skal syns!

– Vi tar alle småting med i kalkulasjonen. At SmartKalk både har oppdaterte priser og at alle NOBB-koder ligger inne, er veldig viktig, sier Walter. – Med riktig produkt i kalkylen blir også materialbestillingen korrekt. I et marked med svingende priser blir man ekstra sårbar. For eksempel så har prisene på helt vanlig 2×4 toms stenderverk (48×98) som kostet 17 kr i innkjøp fjor, økt til 42 kr eks. mva. etter sommeren i år. Hvis ikke du har summeringer som kan fange det, er du helt hjelpeløs.

– En annen sak som er fint med SmartKalk, er at vi har så enormt mange muligheter når det gjelder utskrifter, sier Walter. Det er moro å levere fra seg slike tilbudsutskrifter. Kunden ser enkelt hva som er med. Vi unngår overskridelser når prisene fra våre underentreprenører også er inkludert i tilbudet fra starten – ingen ting er hemmelig her.

– Og under selve byggeprosessen henger vi opp synlige utskrifter på hvert rom i bygget slik at alle som er innom kan se hva som skal gjøres og kan følge med på prosessen. Da unngår vi bl.a. at ting kastes fordi noen trodde det ikke skulle gjenbrukes.

Vi har dyktige tømrersvenner og lærlinger i bedriften. Gode beskrivelser i tilbudet gjør det enkelt for dem å velge riktig produkt. Det hadde vært «bingo» for oss uten SmartKalk.

Walter Norstrand sier at SmartKlak er nøkkelen til å drive riktig.
SmartKalk er nøkkelen til å drive riktig, sier byggmester Walter Norstrand i Klimabygg.

Bruker SmartKalk til alt

– Som byggmester er det ikke alltid enkelt å se inn i krystallkulen, men erfaringsmessig treffer vi nesten alltid på kroner og øre med SmartKalk, sier Walter. Han er også opptatt av å levere fra seg ærlige og oversiktlige tilbud. Det at vi priser riktig gjør også at vi får mange gjengangskunder.

– Hvis vi havner som nummer to i anbudskonkurranser så ser vi noen ganger at den som fikk oppdraget har bommet, mens vi hadde rett. Bergen er en liten by. Når vi snakker med anbudsvinnerne etterpå, så sier de ofte at, «ja du visste jo hva prisen ville bli, det visste ikke vi…»

Eget snekkerverksted for redesign

Mange aktører av rehab-prosjekter i byggebransjen er noen av verstingene når det gjelder å kaste gjenbrukbare materialer. Det var bl.a dette Walter ønsket å gjøre noe med. – Vi byggmestere har kunnskapen og kan gjenbruke materialer på nye og spennende måter, noe som også har medført at vi har etablert et snekkerverksted her på huset. At vi i tillegg er svært iderike og kreative er nok heller ingen ulempe. På verkstedet og byggeplassene redesigner vi og bygger om. Vi lager møbler også. Uansett hva vi skal lage er det enkelt å prise det med SmartKalk.

«Lær deg SmartKalk ordentlig»

Walter anbefaler alle som vil bli flinke kalkulatører om å starte fra scratch hver gang. – Klipp og lim kan være farlig. SmartKalk gjør det enkelt å begynne med de riktige tingene; med bæringer, yttervegger, bjelkelag, etasjeskillere, innervegger osv. Det funker veldig bra. Etter hvert som man blir mer dreven kan man tillate seg små snarveier, sier han.

– Jeg vet at enkelte som har begynt med SmartKalk har gått tilbake til excel-arket sitt fordi de synes det har blitt for komplisert, men SmartKalk har blitt mye mer brukervennlig. Det er uansett viktig å lære seg å bruke programmet, og jo mer man bruker det jo raskere blir man. Bruker man SmartKalk hver dag, slik som meg, blir det kjempelett, sier han. Det kan jo også være greit å vite at Holte tilbyr kurs i SmartKalk, både begynner-kurs og videregående.

– Det blir nesten litt tragikomisk, men ofte får vi tilbakemeldingen fra kunder: «Vi skulle valgt dere, for dere hadde med alt», sier Walter. – Det er det som er typisk for den som kalkulerer med SmartKalk. Vi har også blitt spurt om å sette opp tilbud for andre, men det har vi ikke kapasitet til. Vi har nok å gjøre, og vi ser lyst på fremtiden.

Klimabygg er energirådgivere også

Klimabygg har mange spennende oppgaver. Blant annet er de energirådgivere for Enova og for Naturvernforbundets EnergiSmart. Klimabygg kommer blant annet med mange gode råd i OBOS-bladets utgave for november 2021 (se side 26-29). De ble også behørig omtalt i augustutgaven av bladet Byggmesteren. Du kan også lese om dem på Facebook.