Oppdaterte blanketter for byggesak
1.juli 2017 kom det ny byggteknisk forskrift, TEK17, og i den forbindelse er også søknadsskjemaer og enkelte blanketter til byggesak endret:
5153 – Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett
5174 – Søknad om tillatelse til tiltak
5184 – Søknad om personlig ansvarsrett som selvbygger av egen bolig eller fritidsbolig
5148 – Samsvarserklæring
5178 – Sluttrapport med avfallsplan for nybygg
5179 – Sluttrapport med avfallsplan for rehabilitering og riving
Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) har i løpet av sommeren publisert de nye blankettene fortløpende (og korrigeringer til disse), og vi har derfor ikke hatt anledning til å oppdatere programvarene med gjeldende blanketter. Inntil disse blankettene er på plass i våre produkter, ber vi om at dere benytter siste versjon av byggesaksblankettene hos Dibk slik at søknaden ikke kommer i retur. Trykk her for å se gjeldende blanketter.
Viktig endring for prosjektering!
I en overgangsperiode fram til 31.desember 2018, kan du velge å prosjektere og bygge etter enten TEK10 eller den nye forskriften, TEK17. Dersom du har prosjektert etter TEK10 og skal søke etter 1.juli 2017, må du opplyse om dette i søknaden. Hvis det ikke opplyses om at du har brukt TEK10, forutsetter forskriften at TEK17 er benyttet.
I blankettene 5153 Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvarsrett og 5174 Søknad om tillatelse til tiltak, krysser du av for dette i et eget felt øverst til høyre på blanketten(e).
Merk at der TEK10 er benyttet i prosjektering, må de gamle samsvarserklæringene fra 2016 benyttes.
Endringer i TEK
Byggteknisk forskrift angir minimumskravene til byggverk. I TEK17 er forskriftskravene gjort tydeligere og det er lempet på flere krav som gir større muligheter for individuelle tilpasninger. Blant annet er kravet til innvendig bod fjernet og snurektangel er innført som et alternativ til den tradisjonelle snusirkelen for personer i rullestol. For mer detaljert oversikt, se Direktoratets artikkel «Her er de mest sentrale endringene i TEK17».
Relatert
Du MÅ ikke ha sentral godkjenning – men det er lurt å ha det!
Trenger du hjelp til å søke om sentral godkjenning? Har du dokumentasjon rundt kvalitetssikring på stell, eller har du forbedringspotensiale? Fagavdelingen i Holte har god erfaring og den nødvendige kunnskapen til å bistå deg gjennom søknadsprosessen. Du MÅ ikke ha sentral godkjenning, men det er lurt å ha det. Vi har tatt en prat med fagkonsulent Claus Hagberg Olsen som virkelig brenner for dette.
LYNRASK KALKULASJON med JobOffice fra Holte
Folk som skal pusse opp badet har ofte tenkt lenge, men når de kontakter en rørlegger vil de gjerne ha raskt svar. Og gode løsninger. Dette er nettopp hva BadeDesign i Trondheim har spesialisert seg på. Når de drar ut på befaring får kundene både pristilbud og 3D-tegning samme dag – eller senest dagen etter. Ola Falmår som drar ut, er et kreativt oppkomme av gode ideer og spreke løsninger. Det er ikke rart at de har mye å gjøre!