Tidlig ute og en av de beste i klassen

Når en byggmester skal sette opp klimagassregnskap for et bygg, må man kjenne til EPD (Environmental Product Declaration) for alle produkter som utgjør mer enn en gitt prosent av bygget. Det er produsentenes ansvar å regne ut dette, slik at tallene kan hentes ut fra NOBB-registeret. Den som skal kalkulere et bygg og bruker SmartKalk fra Holte har en stor fordel. SmartKalk kan hente inn EPD-verdiene rett i kalkylen, slik at man ikke bare ser prisen, men også produktets miljøavtrykk. Dette vet Talgø mye om. De har holdt på med EPD-beregning siden 2013, og kjenner derfor godt til dette viktige arbeidet.

I følge Norsk Byggtjeneste mangler det fremdeles mange produkt-EPD-er i NOBB-registeret, så det er viktig at flere kommer på banen. Vi har tatt en prat med leder grunndata Bjørnar Brøske og HR-, HMS- og miljøansvarlig Hanne Waag hos Talgø, som leverer det profilerte produktet MøreRoyal.

MøreRoyal er høykvalitet nordisk furu som først og fremst brukes til kledning og terrasser. Velger du denne kledningen kan du være trygg på at den varer i nærmere 60 år. Årsaken til dette er ikke bare supersolide treprodukter av første klasse, men at materialene dobbeltbehandles i en unik impregneringsprosess (se nederst i artikkelen).

Foto: Ingeborg Skrudland, Talgø Møre Tre AS.
MøreRoyal er høykvalitet nordisk furu som først og fremst brukes til kledning og terrasser. Velger du denne kledningen kan du være trygg på at den varer i nærmere 60 år. Foto: Ingeborg Skrudland, Talgø MøreRoyal®

Etablerer forskningslaboratorium

Det er først og fremst råte som skal bekjempes, og til dette bruker Talgø i dag biocid, et kjemisk stoff. Fordi holdbarheten blir ekstremt lang, får disse produktene likevel et klimavennlig fotavtrykk og MøreRoyal blir et godt miljøvalg. Enda bedre kan det bli når produsenten klarer å utvikle et mer miljøvennlig alternativ til biocid.

– Vi holder oss under de satte grenseverdiene, men kravene skjerpes hele tiden, sier Brøske. – Vår jobb er å ha kontroll på grunndataene og finne alternativer til innsatsfaktorene (impregnering, linolje, pigment m.m.) som kan bidra til lavere miljøavtrykk. Det finnes ingen ting per i dag, men vi satser mye på forskning og utvikling. Vi tar dette på alvor og har derfor nylig etablert et eget forskningslaboratorium og ansatt to forskere. Disse skal forske på erstatninger som kan skape et mer miljøvennlig produkt. Vi håper på gode resultater snart.

Leder grunndata Bjørnar Brøske i Talgø.
Leder grunndata Bjørnar Brøske er så dedikert i sitt arbeid at han i 2020 vant den prestisjefylte fagprisen «Årets NOBBer» for sin jobb med oppdatering og informasjon om produkter i NOBB.

På full fart inn i Norge

Bjørnar Brøske jobber med EPDer i Talgø. Han er så dedikert i sitt arbeid at han i 2020 vant den prestsijefylte fagprisen «årets NOBBer» for sin jobb med oppdatering og informasjon om produkter i NOBB. Som nevnt er EPD ikke et nytt felt for Talgø. Årsaken til at de begynte å jobbe med dette allerede i 2013, var fordi kundene deres, først og fremst byggkjedene, krevde dokumentasjon. Nå har også myndighetene kommet på banen med nye krav til dokumentasjon. Foreløpig gjelder det kun ved oppsetting av næringsbygg og flermannsboliger, samt i offentlige anbud. Men hele bransjen bør være klar så fort som mulig, da krav om klimagassregnskap for alle typer bygg er på full fart inn i Norge.

Mal fra Treindustrien

Brøske forteller at det ikke er et enkelt regnestykke å komme fram til et produkts EPD, men at Norsk Treteknisk Institutt har utarbeidet en metode man skal bruke for å regne ut EPD per kubikk. Alle trelastprodusenter er pålagt å bruke samme metode, slik at verdiene blir sammenlignbare. Det er først da byggmesterne kan kalkulere sine bygg og sette opp et reelt klimagassregnskap.

– Det var i januar 2024 at vi startet arbeidet med å utarbeide siste versjon av EPD for produktet MøreRoyal, sier Brøske. – Det har tatt ca et halvt år å ferdigstille den, men verdiene er nå tilgjengelige i NOBB-registeret. Det var mange tall og verdier som skulle på plass, og det har vært et komplisert arbeid.

Talgø har store leveranser i løpet av et år. I 2024 har de budsjetteret med 62 000 m3. Samlet sett snakker vi derfor om et vesentlig klimagassavtrykk.

Faglig drahjelp fra Norsk Treteknisk Institutt

– Det gjelder å bruke nok tid på å kartlegge alle tall som trengs, sier Hanne Waag. Hun forteller at de fikk en del aha-opplevelser underveis i prosessen, og at erfaring viser at man må ha bedre kontroll på grunndataen.

– Det føles bra å ha fått EPD på plass. Vi er ISO 14001-sertifisert nå – og vi har hele tiden fokus på forbedringer, slik at en ny EPD neste gang vil få bedre resultater enn den har i dag. Det er nemlig ikke slik at en EPD trenger å være endelig. Det er en kontinuerlig prosess å forbedre produktenes avtrykk, sier hun.

Hanne Waag i Talgø.
– Det føles bra å ha fått EPD på plass. Vi er ISO 14001-sertifisert nå – og vi har hele tiden fokus på forbedringer, slik at en ny EPD neste gang vil få bedre resultater enn den har i dag, sier HR, HMS og miljøansvarlig Hanne Waag i Talgø.

Kalkulerer i SmartKalk

Byggmestere som kalkulerer i SmartKalk henter produktene sine til kalkylen fra Holtes prisbase via NOBB-registeret. Når produktene i tillegg ligger registert i NOBB med sine EPD-verdier, blir det mulig å lage klimagassregskapet samtidig som man kalkulerer bygget. Det er det som er så genialt med SmartKalk. Med tilleggsmodulen SmartKalk Miljø kan man ved å trykke på en knapp finne disse tallene samtidig.

Råd til andre som skal i gang

Talgø oppfordrer alle andre trelastprodusenter til å starte jobben med å utarbeide EPD for sine produkter. – Få først oversikt over data som skal inn, sier Brøske. – Det er også lurt å investere i faghjelp. Vi bruker Treteknisk Institutt, en faginstans for treprodusenter i Norge, noe vi også anbefaler til andre. Det er viktig å komme i gang med dette arbeidet slik at man ikke blir valgt bort pga manglende data, avslutter Bjørnar Brøske.

Savner du som byggmester EPD for produktene du pleier å bruke i dine bygg, er det nå på tide å begynne mase på produsenten. Fremtidens bygg handler ikke bare om bygg, miljøavtrykket vektlegges mer og mer. Hvis man ikke har miljødeklarasjon på plass ganske fort, kan det være over og ut.

Dette er MøreRoyal

  • MøreRoyal er royalimpregnert trevirke produsert av Talgø MøreTre AS, en bedrift som er kjent for innovativ behandling av trevirke.
  • Materialene blir dobbeltbehandlet. Først blir de trykkimpregnert, deretter kokes de i 6-8 timer i linolje under vakuum. Under denne prosessen trekker nesten en liter olje per m² inn i treet, samtidig som fuktighet fjernes. Behandlingen sørger for at oljen presses 2-3 mm inn i treet, reduserer fuktopptak, sprekking, krymping og svelling, og gir et stabilt virke. Oljen kan tilsettes fargepigmenter, og når materialene er tørket, er de klare til bruk.
  • MøreRoyal har den aller beste holdbarhetsklassifiseringen; holdbarhetsklasse 1 – og så mye som 50 års råtegaranti!
  • I 2024 skal det produseres hele 18 787 860 meter kledning av MøreRoyal
  • MøreRoyal er laget av bærekraftig nordisk skog, produksjonen har lave utslipp, og produktet har lang levetid.
  • MøreRoyal gir god score i BREEAM-NOR sertifiserte bygg. Når et prosjekt bygges etter BREEAM-NOR, viser det at bygget har kvaliteter ut over minstekravene definert i byggeforskriftene, og at prosjektet har tatt hensyn til verdier som samfunnet er opptatt av (Kilde: talgo.no)