Brennende engasjement for byggesak

18 år gammel lå Kristine Jarvaag-Wilkie i en hytte i Brasils jungel og så på stjernene gjennom hull i taket. Når det regnet måtte hun sette ut bøtter. Var det dette som skapte en gryende interesse for nasjonale krav til byggeskikk? Det er uvisst, men fattigdommen i Brasil ga utvekslingsstudenten et brennende engasjement som har formet både hennes liv – og Holte – hvor hun har jobbet med byggesak siden 1999. Selv betegner Kristine seg som løsningsorientert, kreativ og akkurat passe nerdete.

Fra luksushjem til landsbyfattigdom

Kristine havnet opprinnelig hos en rik brasiliansk familie, som ønsket seg en lys og fager utvekslingsstudent til pynt. 18-åringen fikk ikke en gang lov til å re opp sin egen seng eller sortere sitt eget skittentøy. All tid hun ikke var på skolen skulle hun sitte på stas. Etter noen måneder holdt hun ikke ut lenger, og ba om å få oppheve kontrakten. Hushjelpen Mari så hvordan Kristine mistrivdes, og inviterte henne til å bo hos seg i jungelen mens hun ventet på en ny familie. Kristine grep sjansen med begge hender, og der ute i bushen fikk hun oppleve et helt annet Brasil.

Landsbyen var fattigslig, men menneskene var varme og inkluderende. Ingen snakket engelsk og hun ble pent nødt til å lære seg språket. Hun stortrivdes til tross for at det ‘gode og late rikmannslivet’ ble byttet ut med hardt gårdsarbeid og to-tre timer på en skranglete buss hver vei for å komme seg til skolen. Kristine forteller at ukene i jungelen åpnet øynene hennes.

Før Kristine flyttet inn hos ny vertsfamilie, rakk hun også en rundreise i Brasil. Det var sommerferie og skolefri og hun benyttet anledningen til å se seg rundt. Heldigvis stortrivdes hun hos sin nye familie, men tiden i Brasil har preget henne for all fremtid.

– Vi er heldige i Norge hvor alle barn må gå på skole, sier hun. – Selv om alle barn har rett til skolegang i Brasil, er det mange barn som isteden må tigge og jobbe for å skaffe penger til familien.

Fra luksushjem til fattigslig landsby
Det var store kontraster mellom luksushjemmet til den første vertsfamilien og den fattigslie men hjertevarme landsbyen Kristine bodde i som utvekslingsstudent i Brasil i 1992.

Fra skoletrøtt til toppkarakter

Kristine reiste hjem fra Brasil og tok siste året på Fagerborg videregående skole. Fra å være skolelei med middels karakterer, gikk hun ut med toppkarakterer siste skoleår. En genuin interesse for helse og miljø var vekket, og hun begynte på natur- og miljøvernstudiet på høgskolen i Bø i Telemark.

Her hadde hun fag om arbeidsmiljø, støy- og lufthygiene, avfallshåndtering, forurensning av drikkevann og arealplanlegging – alt som kan påvirke menneskers helse. Hun skrev hovedoppgave om internkontrollsystem for barnehager og skoler for Porsgrunn kommune, et system de tok i bruk for alle sine barnehager.

Kristine gikk ut med cand.mag.-grad i miljørettet helsevern og avsluttet også her med svært gode karakterer. For hovedoppgaven fikk hun toppkarakter!

Natur og kultur i skjønn forening

– På høgskolen var det mye feltarbeid. Kristine var stadig på laboratorier og ulike ekskursjoner og studiene var tidkrevende. Heldigvis er hun også et organisasjonstalent, noe hun fikk god bruk for da hun engasjerte seg i styret for Kro&Kultur i Bø, som var ansvarlig for å arrangere konserter, diskotek og enkelte teaterforestillinger. – Det var som en liten bedrift, med 4 millioner i omsetning i 1996, hvor styret selv booket artister og sto for alt av regnskap og logistikk for hele studentkroa, forteller Kristine.

– I tillegg til å ha ansvar for gjennomføring av arrangementer (gjennomsnittlig 3 faste i uka) på lik linje med resten av styret, var jeg personalansvarlig. Mitt spesialområde var å ha nok folk på de ulike arrangementene både i døra, i garderoben, i baren, på scenen samt rydding og vask av lokalet. Den gangen ble Kroa i Bø med plass til 750 publikummere rangert på høyde med Rockefeller som artistenes favorittspillested, og er fortsatt en svært kjent og mye brukt scene for norske rockeartister på turné. – Også dette formet meg som person, sier Kristine. – Jeg jobbet like mye på kroa som på skolen, hadde eget kontor og hektiske dager. Det var veldig gøy!

Kristine fikk god bruk for sitt organisasjonstalent i Bø.
Kristine fikk god bruk for sitt organisasjonstalent da hun engasjerte seg i styret for Kro&Kultur i Bø. Her arrangerte hun bl.a. konserter med mange kjente artister og hadde ansvaret for bemanning.

Til Holte via NiKo

Etter Bø fikk hun jobb i Norsk Internkontrollsystem, som ble kjøpt opp av Holte i 2001. Kristine tror det var hovedoppgaven og hennes kompetanse på internkontroll som gjorde at hun, av nesten 50 søkere, ble ansatt. Hun ble nærmest kastet inn i jobben som fagkonsulent, og det ble travle dager. Mye av jobben var å tilpasse kvalitetssystemer til ulike bransjer og bistå kunder med å søke om sentral godkjenning.

– Så begynte vi med byggesøknader, forteller Kristine. Det ble oppkjøp og fusjoner, vi ble stadig flere og fikk nye fagområder. Plan og Bygg Larvik brakte med seg boka «Steg for steg i byggesaksprosessen», som Kristine senere utviklet til Byggesaksnøkkelen. Kristine reviderte årlig utgave samtidig som hun bisto kundene med byggesøknader.

Årene i Holte har gitt Kristine to barn, Theodor og Julie. Da hun kom tilbake etter siste mammaperm, skulle Holtes byggesaksavdeling flytte til Oslo. Kristine ønsket å bli i Tønsberg med familien, og fikk da tilbud om å begynne på utviklingsavdelingen som produktansvarlig. – Fra før av hadde jeg hatt ansvaret for både Byggsafe Total og Fagtorget i tillegg til å bistå kunder med byggesaker, men nå skulle jeg fokusere kun på produkter. Jeg takket ja til det, sier hun, og stortrivdes med dette i mange år.

Ansvaret for Holte ByggSøk

I 2019 fikk Kristine ansvaret for utvikling av den nye programvaren Holte ByggSøk, vår heldigitale byggesøknadsløsning. – Jeg synes det er et veldig givende arbeid. Spesielt fordi det er mye samarbeid med andre, som f.eks. Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) og Arbeidstilsynet, og at jeg også får jobbet i et team her i Holte med fagpersoner, utviklere og testere, sier hun.

Det er DiBK som har utviklet Fellestjenester BYGG (FtB), som er en slags verktøykasse for oss systemleverandører, og som gjør det mulig at nabovarsling og byggesøknader kan sendes digitalt til Altinn, at involverte foretak kan signere sine erklæringer digitalt, men også søknad om samtykke fra Arbeidstilsynet kan sendes digitalt. Selv om mange av de digitale løsningene allerede er på plass, er det fortsatt plass til flere tjenester i denne verktøykassa, og eksisterende løsninger må også forbedres.

Kristine ser frem til hva dette året vil bringe. – Vi skal nå begi oss ut på søknad uten ansvarsrett. Selv om søknaden i seg selv er enklere, krever denne søknadsløsningen at vi også må lage en landingsside på web for tiltakshaver der hen kan se, signere og sende inn søknaden. Selv om det er vår kunde – en profesjonell søker, som utarbeider søknaden i Holte ByggSøk, er det tiltakshaver som til slutt signerer og sender søknaden digitalt til kommunen, sier hun.

Samarbeider tett med e-byggesaksleverandørene

– I år starter vi også opp et nært samarbeid med e-byggesaksleverandørene, dette i forbindelse med nye saksbehandlings-api-er fra FtB. Dette gleder jeg meg til, forteller Kristine. – Deres systemer importerer byggesøknadene fra Altinn og direkte inn i kommunenes saksbehandlingssystem for byggesaksbehandling, og med disse nye api-ene vil den digitale kommunikasjonen forbedres og effektiviseres. I tillegg til å kunne hente saksnummer og digitale mangler, vil vi også kunne fange opp formell kommunikasjon fra saksbehandler i kommunen til søker, samt laste ned dokumenter i saksbehandlingen.

– Arbeidsdagen min går hovedsakelig ut på å spesifisere og prioritere ny funksjonalitet i Holte ByggSøk, se til at planlagte oppgaver gjennomføres og holde meg oppdatert på nyheter og endringer fra FtB. – Det å være detaljfiksert og tegne opp skjermbilder er spennende og faktisk veldig meditativt. Jeg elsker å tegne og male og her får jeg faktisk litt utløp for denne kreativiteten, forteller Kristine.

– Jobben min er utrolig morsom, kanskje fordi jeg er en passe blanding av kreativ og nerdete? Mye handler om å være løsningsorientert og skape god kommunikasjon. I tillegg til Holte ByggSøk har jeg ansvaret for Holte Blankett og Holte Kontrakt.

Product Manager Kristine Jarwaag-Wilkie.
Product Manager Kristine Jarwaag-Wilkie har hatt ansvaret for utviklingen av programvaren Holte ByggSøk, Holtes heldigitale byggesøknadsløsning.

Tilbake til Brasil

Da Kristine fylte 40 tok hun med seg ektemannen Jimmy og reiste tilbake til Brasil. – Da vi besøkte den rike vertsfamilien helt uanmeldt, slo de dørene opp og utbrøt begeistret: «Our Norwegian daughter!» Vi ble tatt så vel imot! De inviterte oss dagen etter på grillfest rundt svømmebassenget med venner og familie, og alle vonde minner forsvant. Et besøk i bushen var det neste på programmet. Her ble Kristine tatt imot som en pop-stjerne av hele landsbyen, med mange gode klemmer, blomster og små gaver. Jimmy utbrøt – jøss, du er jo kjendis her! Kristines byggesaksblikk så at de hadde fått bedre råd. Tak var tettet, vinduer var byttet ut og huset hadde fått innlagt vann. Hønene løp ikke lenger rundt i huset, men hadde fått egen inngjerding. Det ble stelt til fest og moro her også, et sted så langt inn i bushen at ikke en gang google maps virker.

Aktiv familie

Kristine og familien er supersosiale og engasjerte, og er støtt og stadig på farten. De drar til fjells med venner, på båtturer eller har selskap hjemme. Både Kristine og Jimmy har styreverv i barnas idretter og stiller ofte opp på helgearrangementer. Kristine får utløp for sin kreativitet ved å sy kostymer til datterens teatergruppe. Hun går også med planer om å begynne med teater selv. Når hun får tid.

Året som utvekslingsstudent i Brasil gjorde at familien har hatt en polsk utvekslingsstudent boende hos seg i ett år. Sist sommer ble huset fylt med Kristines bestevenninne fra Brasil og hennes familie på fem. Sist jul fikk de også besøk av Mari, datteren til Kristines jungelvertinne. Om under ett år blir Kristine 50 og hun håper da å kunne dra tilbake til Brasil nok en gang, denne gangen med både mann og barn.

Et minne fra Brasil som har brent seg fast, er den unge gategutten hun ga resten av pengene sine til før hun dro hjem til Norge som student. – Han takket ikke noe særlig, men da jeg ga han en klem begynte han å gråte, han hadde aldri fått en klem i hele sitt liv, forteller Kristine. – Mange barn i Brasil bor på gaten under helt uverdige forhold. Det motiverte meg til å reise hjem og gjøre en innsats. Det gjorde meg mye eldre i hodet og hjalp meg å forstå viktigheten av en god utdannelse. Noe jeg har nytte av i jobben min i Holte hver eneste dag.