Det kloke yrkesvalget

I Holte kaller vi oss ”Byggebransjens digitaliseringspartner” og har brukt mye energi de siste årene på å framsnakke håndverksfagene. Vi har hyllet fagfolket som bygde og bygger landet. Vi har fokusert på yrkesfagene i videregående for å øke antall elever og lærlinger. Og vi har bidratt med gratis programvare til skoler og høyskoler til en verdi av 300 millioner kroner i året.
Alt dette gjør vi fordi norsk byggebransje trenger påfyll av nye, entusiastiske byggere, og fordi bransjen og fagene fortjener respekt. Vi ønsker å formidle til ungdom og deres foresatte at det kloke yrkesvalget – fagutdanningen – er både framtidsrettet, lønnsom og ikke minst spennende.

Næringslivet etterspør folk med yrkesfaglig utdanning

Rapporter fra NHO (både i Trøndelag og Oslo) viser at næringslivet mer enn noe annet etterspør folk med yrkesfaglig utdanning. Øverst på ønskelista står altså ikke lenger bachelor- og mastergradsstudenter, men ungdom med fagbrev eller svennebrev på bygg- og anleggsteknikk, elektro, betong og industriell produksjon. I Trøndelag svarer nesten halvparten av bedriftene at dette er kompetanse som blir avgjørende i årene framover. Til sammenligning svarer bare 15 % at de mest av alt trenger folk med bachelor eller masterutdanning.

I Oslo og Akershus sier regiondirektør Nina Solli i NHO at ”vi har et utdanningssystem som ikke leverer godt nok på kompetansen arbeidslivet trenger”, og trekker fram de samme fagutdanningene som i Trøndelag – med bygg- og anleggsteknikk aller øverst på ønskelista.

LES OGSÅ: Mot i brystet. Vett i pannen

På Nesbru videregående skole i Asker er det for første gang noensinne venteliste for å komme inn på byggfag! For bare få år siden ville dette vært utenkelig, men nå er det altså en realitet.

Det kloke yrkesvalget

Sannsynligvis handler denne raske endringen om flere ting. Dels at en fagutdanning både sikrer deg spennende jobb og lønn underveis når du er lærling, dels at byggebransjen er i endring.


Ny teknologi gjør sitt inntog på byggeplassene. Sag og spikerpistol er fortsatt viktige verktøy, men nå kommer VR-briller, 3D-programmer, roboter og modelleringsløsninger for fullt. Det er framtidsrettet, det er utfordrende og det gjør at ungdom som er oppvokst med Minecraft og andre spill på pad’en og mobilen får oversatt kompetansen sin til praktisk arbeid.

I Holte har vi stor respekt for mennesker med høy akademisk utdanning. Det kryr av dem på kontorene våre både i Trondheim, Oslo og Tønsberg. Samtidig jubler vi over at de som gjør jobbene i praksis– som bygger boliger, skoler, sykehus, veier, broer og tunneler – er ettertraktet som aldri før.

Vi trenger alle sammen.