Hopp i det, jenter! Siri valgte byggfag og har aldri angret.

I Holtes byggesaksavdeling jobber Siri Karlsen som rådgiver i byggesak. Det er alltid gøy å høre hvordan jenter havnet i byggebransjen, og en prat ved kaffemaskinen en dag avdekket at Siri hadde en spennende historie å fortelle. Med en storebror som tømrer og bygningsingeniør, samt en hobbysnekrende far, utviklet hun tidlig et brennende engasjement for byggfag.

Allerede etter ungdomsskolen var hun klar – det ble teknisk byggfag-linje på videregående skole, selv om alle venninnene hennes tok allmennfag. – Det å skape noe, å bygge noe – gjorde meg veldig fascinert, sier Siri, som innrømmer at hun også var en smule skolelei etter ungdomsskolen. – Men jeg hadde en drøm om å bli ingeniør eller arkitekt, og for meg var det viktig å få den faglige bakgrunnen. Jeg ville lære meg teknisk tegning for å få praktisk tilnærming til fagene. Det første året på grunnkurs ble variert og spennende med mye praktisk lære som blant annet taktekking,  rørlegging,  maling, snekring og sveising. I tillegg hadde vi mye teori om konstruksjoner og materiallære, forteller hun.

Siri tok egne valg

Betongen på den nye stråleavdelingen på Radiumhospitalet er konstruert av Siri Karlsen, en jente i byggebransjen
Betongen på den nye stråleavdelingen på Radiumhospitalet er konstruert av Siri Karlsen.

Siri var eneste jenta i sin klasse, og en av 11 jenter blant de totalt 300 elevene på yrkesfag. Miljøet var litt røft, men Siri var en guttejente som trivdes godt, og hun var på et stadium i livet hvor hun ønsket å gå andre veier enn å velge et tradisjonelt kvinneyrke. – Jeg har aldri vært typen som dilter etter andre, jeg liker å ta egne valg, sier hun. – Men noen jenter valgte å droppe ut fordi de syntes det ble for tøft å gå der. Man måtte rett og slett være litt tykkhudet for å trives. I dag tror jeg det er annerledes, sier hun. – Og jeg tror at alle jenter kan trives med byggfag, men det er kanskje en fordel å være flere jenter.

Fikk en unik forståelse for faget

Siri har aldri angret en dag på sitt utradisjonelle skolevalg. – Jeg fikk en unik forståelse for faget som jeg ikke ville ha fått på allmennfaglig linje. Etter det første året på grunnfag, begynte jeg på teknisk tegning, hvor jeg opplevde at jeg hadde et mye bedre faglig grunnlag enn mine medelever som kom rett fra allmennfag.

Etter to år med teknisk tegning var Siri ferdig, og planen var egentlig å ta opp de fagene hun manglet for å kunne søke seg inn på arkitekt eller ingeniørutdannelsen. Men det var svært ulike krav for å komme inn på arkitekthøgskole. I Oslo var det mer «kunstneriske» krav, i Trondheim kom du inn på karakterer, men hun ønsket ikke å flytte til Trondheim. Siri bestemte seg derfor for å begynne å jobbe og så ta noen fag ved siden av.

IKEA Slependen
Siri Kristiansen hadde prosjektansvar for betongen i den nye fløyen på IKEA Slependen.

Begynte som teknisk tegner hos arkitektfirma

– Jeg fikk raskt jobb hos et arkitektfirma som DAK-operatør, forteller hun. – Den gangen tegnet de fleste arkitekter for hånd, så min jobb var å rentegne og digitalisere håndtegningene. Dette arbeidet ga meg verdifull bransjeerfaring. Etter et års tid begynte jeg i betongbransjen, også der først som DAK-operatør, men siden fikk jeg stilling som betongkonstruktør. Da innebar jobben både tegning og beregning av betongkonstruksjoner, i prinsippet en sivilingeniørstilling.

Siri ble stadig mer fascinert av betong. – Det er faktisk jeg som har konstruert alle betongelementene på det nye tilbygget på IKEA Slependen, forteller hun.  Og den nye stråleavdelingen på kreftsenteret på Radiumhospitalet som skulle ha 90 cm tykke vegger for å holde røntgenstrålene på innsiden, er «hennes».

Siri Kristiansen råder andre jenter til byggebransjen
Unge Siri Karlsen måtte forberede seg godt for å sette seg i respekt hos betonggutta, men det gikk veldig fint.

Måtte holde de store gutta i ørene

– Det var veldig spennende. Jeg var så ung den gangen, helt i starten av 20-årene, og en del av jobben var å reise ut på byggeplass og delta på byggemøter med «betonggutta på 50 pluss». Ikke alle tok meg alvorlig når jeg kom for å fortelle dem hvordan de skulle gjøre jobben. Jeg måtte alltid stille veldig godt forberedt til slike møter, og opplevde at de stilte masse spørsmål for å teste kunnskapene mine. Akkurat i slike situasjoner tror jeg faktisk det hadde vært lettere å ha vært en ung mann enn en ung kvinne, men jeg angrer ikke, ler Siri. – Og så fort jeg beviste at jeg kunne jobben min, så fikk jeg den respekten jeg fortjente.

Betong finnes i mange varianter, og etter noen år gikk ferden videre til en porebetongleverandør som lager hus (porebetong = lettbetong). Der begynte Siri som byggeleder, og styrte alle prosjektene hele veien fra kontrakter til byggeplass, bestilling av materialer og oppfølging av gutta på byggeplassen. Etter et år der gikk hun videre til en annen porebetongleverandør som prosjektleder og ansvarlig søker. Her drev hun med prosjektgjennomføring og hadde egne byggeledere under seg. Hun opparbeidet seg en unik kunnskap og erfaring.

Ville stifte familie

Etter noen år ville Siri stifte familie, og ønsket ikke lenger å pendle til Oslo. Som bosatt i Mjøndalen var Drammen perfekt avstand, og neste stopp ble kommunal forvaltning. – Jeg hadde god erfaring med byggesøknader – som litt frustrert søker, ler Siri. – Etter en del år på privat side var jeg nysgjerrig på å utforske innsiden av den kommunale saksbehandlingen, og jeg ble byggesaksbehandler i Drammen kommune. Etter 10 år der med papirbaserte søknader, begynte jeg å jobbe med digitale saksbehandlingssystemer i kommunen. Og derfra ble hun håndplukket til byggesaksavdelingen i Holte.

Parallelt med jobb har hun også gjennomført videreutdanning, både Byggesaksskolen i 2007 og Prosjektledelse i 2015 – begge på høgskolen i Gjøvik. Hun sier selv at hun har vært heldig og fått jobb hele tiden, men vi i Holte tror bestemt at det har mest med hennes dyktighet og gode fagkunnskaper å gjøre. Hun har fremdeles veldig lyst til å ta ingeniørutdanning, men det har ikke passet sånn enda.

Siri Kristiansen, byggesaksrådgiver i Holte råder jenter til byggebransjen
Siri Karlsen stortrives idag som rådgiver og kursholder innen byggesak hos Holte

Råder jenter til byggebransjen

Siri råder jenter til å satse på byggebransjen, men hennes anbefaling er:  – ta utdannelsen først, fordi du står så mye sterkere. Noen av mine medelever har gått videre og blitt maskiningeniører, bygningsingeniører, arkitekter og noen jobber fremdeles som tekniske tegnere.

– Jeg er veldig glad for at jeg valgte yrkesfaglig utdannelse, jeg fikk et godt faglig fundament. Det blir som når du skal føre opp et bygg – grunnmuren må på plass først.

– Jenter, hopp i det og prøv. Dere kommer til å bli veldig overrasket over hvor spennende byggfag er, avslutter Siri.

LES OGSÅ: VELGER DU YRKESFAG KOMMER DU FORTERE UT I JOBB OG TJENER PENGER

LES OGSÅ: BYGGEBRANSJEN TRENGER JENTER