Byggebransjen trenger jenter – velkommen som student på Fagskolen i Kongsberg!

På Fagskolen Tinius Olsen i Kongsberg (tilhører Fagskolen i Viken) er faglærerne enige. Byggebransjen trenger jenter. – Vi ønsker flere jenter velkommen til bygg og anlegg. Jenter skaper bedre driv i prosjektene, de har en annen tilnærming enn gutta og gjør prosjektene mer lønnsomme, sier Jermund Indrevoll, Terje Løvgren Jensen og Tom Witsø.

Fagskolene er på vei opp i hele landet, og har fått ny status. Kanskje mye skyldes den nye og spennende digitaliseringen av byggebransjen? Lærerne er i hvert fall gira og synes det er spennende å undervise i ulike byggfag ved hjelp av programvare for bl.a. kalkulasjon, kvalitetssikring og HMS.

Stor wow-faktor

– Studentene liker også dataprogrammene veldig godt, og fagene har fått stor wow-faktor. Her er det mange muligheter, og det gjelder bare å bruke programmene nok til at man lærer seg dem ordentlig, sier Terje.

Studier på dagtid eller på nett

Det er to typer studenter på Kongsberg, de som går på dagtid og de som deltar på nettstudier. På dagtid er det mange som akkurat er ferdig med fagbrevet, som er rundt 21 år og skal i gang med å jobbe. Nettstudentene er gjerne rundt 30. De har full jobb ved siden av, og mange av dem er supermotivert for å få seg fagskoleingeniørtittelen som skal til for å kunne stå ansvarlig for prosjekter.

SmartKalk fra Holte

Det jobbes med mye forskjellig i fagene, fra fremdriftsplanlegging til kalkulasjon og HMS. Akkurat nå er det undervisning i kalkyleprogrammet SmartKalk fra Holte som gjelder. Jermund forteller at han pleier å ta med klassen inn på et kurs hos Holte i Tønsberg. – Dette er en endags vitamininnsprøytning som studentene elsker, sier han.

– Dette gjør vi gjerne rett før vinterferien – etter å ha brukt programmet en åtte ukers tid. Det er moro å se hvordan motivasjonen øker. Etter vinterferien er de mye mer klare for å jobbe videre i programmet enn før. Vi ser at studentene tar med seg SmartKalk til hovedprosjektene sine, og kalkulerer med det der. Kalkulasjonsfaget dreier seg om alt utenfor også, ikke bare selve kostnadsberegningen.

HMS på app er morsommere

Alle tre faglærerne har håndverkerbakgrunn selv, og alle tre stortrives på Fagskolen. – Du har det ikke bedre enn her, sier Terje, som skal i gang med å bruke HoltePortalen i sin klasse. – Når vi underviser studentene i HMS, bruker vi malene i HoltePortalen for å utarbeide et tilfredsstillende HMS-system. Vi har også fått en ny faglærer i HMS som skal i gang. Vi må nok begge inn en tur til Holte og få oss en oppdatering på hvordan vi skal bruke programvaren på best mulig måte i undervisningen, sier han.

Fagskolen Kongsberg Tom Witsø Jermund Indrevoll Terje LøvgrenPopulær programvare

Etter hvert skal Terje også undervise i FDV (Forvaltning, Drift og Vedlikehold), og ser fram til å ta i bruk Holtes programvare FDV-Nøkkelen til dette. Holte Byggesaksnøkkelen er også en populær programvare som blir brukt når det gjelder å lære seg søknadsprosedyrer .

Tom Witsø, som har bakgrunn fra Finnmark og Sør-Varanger, liker klimaet på Kongsberg spesielt godt. Ellers synes han det er mye «likt» blant nordnorske studenter og kongsberg-studenter. – Den største forskjellen fra nord til sør er vel at studentene nordpå stadig var ute og kjørte snøscooter, ler han.

LES OGSÅ: Velger du yrkesfag kommer du fortere ut i jobb og tjener penger

Velger du bygg- og anleggsbransjen blir du ettertraktet på arbeidsmarkedet

«Bygg- og anleggsbransjen trenger hele tiden mennesker med oppdatert kompetanse. Våre utdanningstilbud gir deg kompetanse som leder innenfor mange områder. Som fagskoleingeniør med fagbrev eller lang praksis er du veldig ettertraktet på arbeidsmarkedet» lover Fagskolen Tinius Olsen på sine hjemmesider.  De tre faglærerne er enige. – Og faget motivere alltid, sier de.

LES OGSÅ: Har selve drømmejobben uten å ha drømt om den 

Jenter er ekstra velkommen!

Men de ønsker seg altså flere jenter på skolen. Så er du jente og leser dette, eller kjenner ei jente som du tenker kunne gjøre en karriere innen byggfag, så tips henne og sett i gang og søk. Det er bare å begynne å glede seg til å jobbe med spennende programvare og digitale løsninger som åpner nye muligheter i byggfag.

Søk høyere yrkesfaglig utdanning gjennom Samordna Opptak

Se også våre tips til yrkesvalg her