Innovativ rørlegger velger programvare fra Holte

At det er moro å jobbe i rørleggerbedriften Eiwa AS, er lett å se på deres utradisjonelle facebook-side! Her er det høy trivselsfaktor. Daglig leder Daniel Eik påstår selv at han er litt av en nerd, og synes det aller morsomste er å kalkulere. Til å gjøre akkurat den jobben bruker han JobOffice fra Holte. Nå skal de straks i gang med SmartKalk VVS også.

På Vestlandet ved Karmøy har de travle dager. Det er snart tre år siden Eiwa ble etablert, og Daniel forteller at de har brukt JobOffice fra dag én. Det er mange år siden Daniel oppdaget denne programvaren. Han jobbet tidligere hos BD, og ble spurt om hjelp til å velge programvare av en rørlegger som hadde startet for seg selv. – Vi lette på nettet og fant en YouTube-film av et system med en fascinerende dra og slipp-kalkulering, forteller Daniel. – Vi ble så begeistret begge to at også jeg fikk lyst til å begynne å bruke JobOffice. Jeg fikk låne hans lisens og teste det litt, og synes JobOffice var veldig bra. Det tok likevel noen år før jeg fikk muligheten til å jobbe med dette programmet.

Daniel forteller at JobOffice er utmerket til å kalkulere små og mellomstore boligprosjekter med. Alle detaljer og priser ligger i de mer enn 2000 ferdigkalkulerte pakkene. Prosjektleder får vite hvor mye tid som er til rådighet og så er det opptil vedkommende å fordele timene på antall folk. Man blir veldig bevisst på timeforbruk på den måten. Så det er smart.

Daglig leder Daniel Eik og serviceleder Knut Erik Waage i Eiwa AS.
Daglig leder Daniel Eik og serviceleder Knut Erik Waage i Eiwa AS.

SmartKalk VVS til større anbud

Til større anbud og næringsprosjekter har de behov for et mer omfattende system. Daniel hadde hørt rykter om at Holte drev og tilpasset det velrennomerte kalkulasjonsprogrammet SmartKalk til VVS-bransjen. I den forbindelse tok han en prat med VVS fagsjef i Holte, Per Morten Elverhaug. Det han hørte var lovende. Da han fikk vite at SmartKalk VVS ble lansert på senhøsten 2022, var han kjapt ute med å ringe og bestille.

Når vi snakker med han på nyåret, ligger de i startgropa for å kalkulere sitt første store prosjekt i SmartKalk VVS, og Daniel gleder seg stort. De har ikke tenkt å slutte med JobOffice, alle videre boligkalkulasjoner skal gjøres der. Men de store prosjektene skal de regne i SmartKalk.

Kalkulasjonsarbeid er tid du ikke får betalt for

– Siden veldig mye av kalkulasjonsarbeidet er tid du ikke får betalt for, er det best å redusere det «tapet» ved å korte ned på tiden, sier Daniel. – Vi sparer fort inn lisenskostnaden med et raskt og riktig prisgrunnlag. Akkurat nå er vi helt i startgropa og har bare så vidt testet SmartKalk foreløpig. Synes det ser veldig lovende ut, sier Daniel, som elsker alt smart som kan gjøre hverdagen enklere.

– Jeg gleder meg veldig til å prøve SmartKalk, sier Daniel. – Første gangen vil jeg bruke «gamlemetoden» parallelt for å kontrollere. Jeg ønsker å se en sammenligning, både på hvordan SmartKalk treffer på pris og på hvor lang tid jeg bruker. Det blir selvsagt dobbelt jobb første gangen, men det skal bli gøy å se, og ikke minst så jeg kan bevise for meg selv at jeg har gjort et godt kjøp.

– Jeg synes alt av software til styringssystemer og kalkulasjon er supergøy, sier Daniel. – Dette er programmer som egentlig gjør oss litt «dummere», men som hjelper oss veldig. Da kan vi fokusere mer på det faglige. Heldigvis blir stadig mer av det smarte lagt i bakgrunnen så man slipper å se det, og vi kan konsentrere oss om det nyttige.

Vil ha kvinner inn i bransjen

Eiwa har flere jenter med på laget. Daniel synes det blir et bedre miljø i bedriften med rørleggere av begge kjønn. – Det er en helt annen dynamikk med kvinner på laget, også kundene synes det er bra. Da de annonserte etter voksenlærlinger i desember og spesielt oppfordret kvinner til å søke, var 7 av 9 søkere kvinner. Da intervjurundene var over sto vi igjen med 2 gode kandidater. Her var det så vanskelig å velge at vi valgte å ansette begge to. Det viktigste for oss er at vi rekrutterer folk som ønsker å satse på rørleggeryrket – om det er han, hun eller hen betyr ingenting for oss. Det viktigste er at vi er gode kollegaer og at vi leverer det som forventes av oss fra våre kunder, sier Daniel.

5 av rørleggerne i Eiwa AS
Holte, som er partner i Ingeborgnettverket sendte av gårde noen sjokkrosa t-skjorter til bedriften. Her er fem av rørleggerne i Eiwa AS; fra venstre Ingeborg Kristin Aksdal, Marita Liknes, Nina Eik, Emilie Midtgård og Zuli Hansen.

Innovative og løsningsorienterte

På hjemmesiden sin sier Eiwa at hvis vann noen gang blir trådløst, vil de være førstemann ut. De er også Norges første rørleggerbedrift med klimakompenserte rørleggere av Trefadder. I 2022 ble de kåret til årets ringvirkningsbedrift av DNB. – Vi prøver ut mange nye produkter og løsninger. Det mest innovative for tida er fornybar energi, sier Daniel. – Vannbårne varmeanlegg er kjempepopulært, og vi prøver å utnytte den energien som allerede er i markedet enda mer.

Vi tenker hele tiden energiløsninger og ser stadig på hvor mye vi kan klare å spare. Vannbåren varme er langt ifra nytt. Men med enkle designendringer kan vi klare å få til store besparelser. Eksempelvis ved å ta ned temperaturer. Da fordrer det igjen at man har kontroll på vannkvaliteten, bakterier trives nemlig godt i lavtempererte anlegg.

– Det er usikkerhetsmomenter i vente for rørbransjen, p.g.a. at alle kostnader går opp. Å få kostnadene ned blir stadig viktigere, og rørleggere har veldig mye kunnskaper om akkurat det. Også de som leverer kraft ønsker at forbruket reduseres, fordi det er mer lønnsomt å selge kraften sin til utlandet enn til norske forbrukere. Hvis vi kan bidra til å spare på forbruket er det business for oss alle, sier Daniel.

Elsker alt smart som gjør hverdagen enklere

– Hvis hus kan varmes opp av vann, så kan strømmen brukes til andre formål. Varmepumper og solfangere kan også ta seg av oppvarmingen og nye hus blir stadig tettere. Rørleggerfaget er ikke bare vann og avløp – det er tverrfaglig og kunnskap er viktig. Det er klart at det er penger å spare på å bytte fra en sirkulasjonspumpe som tidligere har gått på samme turtallet 24/7 med en trykkstyrt pumpe som trinner seg ned ved behov. Kundene våre er opptatt av det.

– Det er det samme med programvare. Hvis man kan gjøre samme type oppgave enklere for samme eller bedre fortjeneste, så må man være dum hvis man ikke ønsker det, sier Daniel. – Jeg tar imot alle løsninger for bransjen vår med åpne armer.