Tjen inn kursavgiften på første kalkulering

Kanskje du også kan tjene inn kursavgiften på første kalkulering? Det handler om å lære seg de små tipsene som bl.a. gjør at du husker å få med deg alle detaljer i tilbudet. Vi har tatt en prat med Martin Rugsveen i BS Byggservice på Lillehammer som entusiastisk forteller om sine erfaringer med SmartKalk, og hvor viktig han synes det er å ta seg tid til kurs.

– Jeg har hørt at noen mener at SmartKalk ikke passer til å kalkulere småjobber. Det er tull, sier Martin Rugsveen i BS Byggservice AS på Lillehammer. Han tilbyr service- og rehabiliteringsoppdrag og kalkulerer alt fra terrasser til kledningsbytter med etterisolering, takbytter, kjøkken og bad. Han tok nylig kurset «SmartKalk rehab og tilbygg» og anbefaler det til alle som kalkulerer slike prosjekter. Nå har han meldt seg på de andre SmartKalk-kursene også.

Kjøp full kurspakke samtidig

– Egentlig burde alle som kjøper SmartKalk kjøpe full kurspakke samtidig, anbefaler Martin. – Selv gjorde jeg ikke det, og det angrer jeg på. Med alle tips og triks jeg lærte på disse få timene, kunne jeg plutselig gjøre en fullverdig kalkulasjon mye raskere og med mye bedre kvalitet.

Aldri for sent å ta grunnkurs

Til tross for at Martin har kalkulert i nesten tre år uten kurs, har han nå likevel bestemt seg for å ta grunnkurs i SmartKalk. – Selv om det nok blir en del repetisjon av ting jeg kan, er jeg fornøyd om jeg klarer å plukke opp et triks eller fem som kan hjelpe meg å bli bedre, sier han.

Baderom kalkulert i SmartKalk
SmartKalk hjelper deg til å huske at f.eks. rør- og elektrikerarbeid også skal med i tilbudet, sier Martin Rugsveen. Det er bl.a. slikt som gjør at du kan tjene inn kurset på første kalkulering.

To sider av samme sak

Martin forteller at det å utarbeide tilbud handler mye om to ting: Å ikke kalku-lere feil, og det å kalkulere mest mulig effektivt. – Tida man bruker på å regne på jobber er dessuten ubetalt, så all tid man sparer her kan enten brukes på å snekre eller å regne flere tilbud. De første årene Martin drev bedriften BS Byggservice, hadde han ikke behov for å kalkulere. Han jobbet for faste oppdragsgivere på avtalt timepris. For tre år siden gikk han over til service- og rehabiliteringsmarkedet. – Da var jeg ikke i tvil, sier han. – Jeg måtte anskaffe et potent kalkulasjonsprogram – det ble SmartKalk.

Derfor valgte han SmartKalk

Martin hadde flere år tidligere blitt opp-ringt av en selger fra Holte. – Holte har behagelige selgere, sier han. – De ringer og sier at dette her har vi, og hvis du vil prøve det gratis så kan du det. Det er ikke noe mas og kjas som mange andre driver med. Jeg prøvde programmet, men den gangen hadde jeg ikke bruk for det. Da situasjonen ble en annen, visste jeg akkurat hvor jeg skulle ringe. Det ble helt naturlig for meg å anskaffe SmartKalk.

Både små og store oppdrag

– SmartKalt passer perfekt også til småoppdrag, sier Martin. – Jeg har akkurat brukt fem minutter på å kalkulere en jobb hvor jeg skal rive og bytte 5 kvm panel etter en vannlekkasje. – Jeg brukte en mal jeg kaller for innvendige arbeider. Der har jeg et kapittel som heter Rigg og drift hvor jeg legger inn bl.a. kjøring, materialkjøp og dokumentasjon med et par klikk. Jeg har også et kapittel som heter Riving og et som heter Gjenoppbygging. I disse kan jeg velge f.eks. panel, spon, isolasjon, lekter og listverk med et par klikk. Så kjører jeg alt ut i en tilbudsmal, hvor alle faste forbehold ligger.

Småbedrifter trenger SmartKalk

– Jeg opplever at det blir stadig mer vanlig å bruke SmartKalk. Jeg sier til mine bransjekolleger som ikke bruker det, at det bare er å bestille seg tilgang med en eneste gang, forteller Martin. – Det blir for upresist å jobbe på gamlemåten. Vi småbedrifter som ikke driver med kalkulering hver eneste dag, er ikke gode nok på den biten. Vi trenger et system som gir kontinuitet og ikke minst påminnelser. Når du bygger egne maler kan du legge inn påminnelser til deg selv, så du ikke glemmer noe. Du er mye tryggere på å tjene penger når du kalkulerer med SmartKalk enn når du priser på egenhånd.

SmartKalk hjelper meg å huske alt

– Det er fort gjort å glemme et forbehold som gjør at jeg kan få et problem i framtida, sier Martin. – Som f.eks. at elektrikerarbeid ikke er medtatt i tilbudet. Glemmer du noe sånt, koster det deg kjapt mange tusen. Forbehold ligger klart i SmartKalks standardtilbud. Av erfaring vet jeg at slike er lette å glemme, og man kan gå på store smeller hvis man ikke husker på å skrive alt. Glemmer du en liten post på noen tusen ti ganger i året, så blir det fort penger av det.

Derfor er SmartKalk så mye verdt

– SmartKalk høyner kvaliteten på hele kalkyle- og tilbudsprosessen, sier Martin. – I en travel hverdag er det viktig å bruke et system som passer på, slik at du kan eliminere risiko og være mye tryggere.

Proffe tilbud skaper tillit

– Fra SmartKalk sender jeg ut en proft utseende pdf-fil med min logo på toppen. Jeg sender gjerne ut spesifikasjoner på elementnivå, slik at det blir forståelig for kundene. Kundene liker det selv om noe blir litt «gresk» for dem.

Mer tid til familien

Da Martin ble pappa bestemte han seg for å slutte å jobbe på kveldene. Nå har han to smårollinger, og setter stor pris på å ha tid til familien. – Det er selvsagt ikke bare på grunn av SmartKalk, ler han, men det er superviktig å effektivisere det administrative arbeidet.

Godt råd til bransjekolleger

– Jeg er opptatt av å dele fordeler med bransjekolleger. Mitt tips til alle som skal kjøpe SmartKalk i framtida, er å kjøpe full kurspakke samtidig med at du kjøper tilgangen. Det er ikke noe å lure på. Det er den eneste måten å lære seg å jobbe effektivt i programvaren på og ikke minst lære å utnytte alle mulighetene, avslutter Martin.