Er byggeforbud en ny trend?

Gå til månedens Holte ByggSøk-tips

 

Plan- og bygningsloven skal være en ja-lov. Det vil si, bygger du i tråd med regelverket kan ikke kommunen gi avslag. Men, nå har de funnet smutthullet, muligheten for å spenne bein på utbyggere og knuse tiltakshavers planer og drømmer. Smutthullet har det lite vennligsinnede navnet Midlertidig forbud mot tiltak. Og med dette funnet lurer vi på om byggeforbud er i ferd med å bli en ny trend?

Innimellom trenger vi et rom for å kunne skrike høyt, om ikke for å bli hørt så i det minste for å slippe ut litt «steam». Det er akkurat det denne artikkelen er, et frustrasjonsutbrudd! Så hold deg fast and «bear with me»!

I skrivende stund bistår Holtes byggesaksavdeling med søknader i Oslos småhusområder. I et lite vindu skal vi reparere de horrible konsekvensene kommunen påførte tomteeiere ved et ugjennomtenkt byggeforbud, sendt som lyn fra klar himmel og med enorme konsekvenser. Helt utilsiktede konsekvenser sier politikerne i byen, når de midlertidig opphever byggeforbudet slik at de som ble hardest rammet av forbudet får mulighet til å rekonstruere drømmen sin. Og her står vi, mens blekket spruter forsøker vi kavende å redde knuste drømmer. Alle andre oppgaver er lagt til side, nå er det bare dette som gjelder. For mange er tiden myndighetene har gitt for kort, og livsdrømmen må gå tapt for alltid.

Dette skjer ikke bare i Oslo

Alle hindringer kommunene tar i bruk har en tendens til å smitte som en gressbrann over det langstrakte land. Før vi vet ordet av det er samtlige byggesaker lagt i bero i årevis, fordi kommunen rakk å varsle et byggeforbud før søknaden din hadde ligget ferdig gjæringstiden på 12 uker. Jeg kaller det gjæringstid, den tiden sakene venter på å bli behandlet mens problemene i saken vokser seg store. En tidligere kollega av meg er litt friskere i språkbruken og kaller det liggetid, hun er fra nord! For ordens skyld vil jeg nevne at jeg selv har jobbet som byggesaksbehandler i mange år, og jeg kommer aldri til å fortelle dere hva som faktisk skjer under ligge… jeg mener gjæringstiden.

Takk for at dere holdt ut med meg. Jeg ser det kanskje ble unødvendig mørkt, men følelsesmessig dønn ærlig. På vegne av meg og mange med meg, håper jeg denne gressbrannen ulmer naturlig ut så smitteeffekten blir lavest mulig. Og når det skjer heier vi på en ny trend hvor byggesaksbehandling blir en forutsigbar og trygg prosess med god dialog mellom kommune og utbygger.

Lurer du på hvor du finner hen, Midlertidig forbud mot tiltak, står hen alltid beredt og klar til dyst i plan- og bygningslovens kapittel 13. Vi håper hen i fremtiden ser sin besøkstid og ikke lar seg misbruke.

 


MÅNEDENS TIPS:
Logo Månedens tips Holte ByggSøk

 

 

Få oversikt over dine søknader til Arbeidstilsynet

Søknadsliste med Arbeidstilsynet i Holte ByggSøk.

Jobber du med søknader i arbeidsbygninger, kan det være godt å ha en oversikt over hvilke byggesaker som inneholder søknader til Arbeidstilsynet. Oversikten finner du i søknadslista i Holte ByggSøk. Her vil alle søknader som inneholder søknad til arbeidstilsynet markeres med en A.

  1. Fargen betyr følgende:
   • Sort = søknaden er under arbeid
   • Grønn = søknaden er sendt til Arbeidstilsynet
   • Rød = innsendingen har feilet
  2. Har du sendt flere søknader til Arbeidstilsynet i samme prosjekt, ser du historikken når du tar musepekeren over A’en
  3. Ønsker du å se kun de byggesøknadene som inneholder søknad til Arbeidstilsynet? Da kan du filtrere listen fra knappen «Filter» øverst til høyre.