Etter 20 år med konvolutter kom Holte ByggSøk

Arkitekt MNAL Thomas Falkenberg har skrevet mange konvolutter i årenes løp. Og brettet enda flere ark med nabovarsler. Men høsten 2019 mottok han selv et nabovarsel via Altinn. Dette fanget interessen hans i så stor grad, at han umiddelbart satte i gang med å spore opp hvem som kunne levere dette. Etter 20 år med konvolutter kom altså Holte ByggSøk.

Thomas har kontor på Nesodden utenfor Oslo. Han er overbevist om at post-i-butikken i nabolaget er sjeleglade for at han har gått over til Holte ByggSøk. – Jeg følte at de sukket oppgitt når jeg kom med alle mine håndskrevne konvolutter som skulle sendes rekommandert, og jeg ble der fort i mer enn en halvtime. Jeg skriver dessuten mange søknader, så jeg var der ofte, ler han.

Arkitekt Thomas Falkenberg
Arkitekt Thomas Falkenberg er strålende fornøyd med Holte ByggSøk, og skulle ønske at kommunenes saksbehandlere var like effektive.

Mye mer effektivt

Etter 20 år med byggesøknader, er han dreven i faget. Han forteller at de har mange små oppgaver, i form av tilbygg, foruten mange hytter og hus. Så Thomas brukte veldig mye tid på å løpe til posten. – Med Holte ByggSøk har vi fått en annen hverdag. Det er utrolig lettvint å bare klikke i vei, og så er alt sendt inn via Altinn. Mye mer effektivt enn før.

Super kartløsning

– Også kartløsningen i Holte ByggSøk er glimrende. Før måte man bestille naboliste fra kommunen, som kunne ta inntil to uker å få. Så måtte vi gjennomgå alle navnene og skrive dem på konvoluttene, fylle ut skjemaene og så brette alt og legge i konvoluttene. Det ble ganske mye jobb, så dette er revolusjonerende.

Mer miljøvennlig

– Bare det å slippe å holde på med rekommanderte sendinger er verdt hele kostnaden, mener Thomas. – Norge er på vei mot et mer papirløst samfunn, og Holte ByggSøk er et viktig verktøy på veien for oss. Det er veldig besparende både når det gjelder tid og ressurser. Alle tegningene mine er jo digitale også, det er miljøvennlig å slippe å printe ut og bruke masse papir. At alt er digitalt er jeg så fornøyd med, jeg virkelig koser meg, sier han.

Thomas Falkenberg bor og arbeider i egentegnet hus på Nesodden, som er perfekt tilpasset den bratte skråningen og fantastiske utsikten.

Enklere for alle

Det er ikke bare for meg som søker at digitale løsninger er fordelaktige heller. Også menneskene som skal motta nabovarslene, får fordeler med Holte ByggSøk. Det kan for eksempel være eldre mennesker som kan ha problemer med å komme seg til posten. Jeg så jo tidligere at sendinger kom i retur fordi de ikke ble hentet. Nå slipper folk turen til postkontoret i den andre enden også. Denne løsningen har fordeler for alle.

Chatboter?

– Hadde saksbehandlerne rundt i de ulike kommunene bare vært litt lettere å ha med å gjøre, så hadde alt vært tipp, topp. Jeg tror jeg ønsker meg digitale saksbehandlere også, kanskje kommunene burde investere i chatboter slik som nettbanken min har, ler Thomas, som har mange kommuner å forholde seg til. Han sender søknader til bl.a. Nesodden, Oslo, Bærum, Asker, Stavanger, Færder, Hafjell og Øyer. – Det er mye ulik saksbehandling fra sted til sted.

Dronebildet viser hvor spennende huset ser ut også i fugleperspektiv. Foto: Per Oscar Skjellnan.

God søknadshjelp

Når det gjelder selve utformingen av søknadene i Holte ByggSøk, synes han den gir god søknadshjelp. – Det virker som søknadene faktisk går lettere gjennom via Holte ByggSøk, sier han. – Jeg brukte Fagtorget tidligere, og da måtte jeg huske på det meste selv. Nå får jeg påminnelser fra programmet om hva jeg skal huske å ha med, og det er mye mer effektivt enn før. Og mye som har vært tungvint er nå løst, bl.a. stedsnavn popper opp når du fyller inn postnummer. Og vice versa. Jeg hørte på radioen at Korona-situasjonen fører oss ti år fram i tiden digitalmessig. Det er oppsiktsvekkende.

Alt er digitalt

Thomas Falkenberg sparer altså vesentlig med tid og er kjempefornøyd. – Det er perfekt for sånne bedrifter som min, med kun 1 ansatt og meg selv, som driver med mange småsøknader. Klikk og send! Jeg synes også det er veldig fint å fakturere via HoltePortalen – også det er strømlinjeformet og enkelt. Og helt digitalt!

LES OGSÅ: Viktig og nyttig om Holte ByggSøk