Ho «Elektrika» bruker JobOffice fra Holte

Synnøve Olsen driver Márkan El AS i Karasjok. Hun er en av svært få elektroinstallatører av hunkjønn her i landet, og var i sin tid Finnmarks første kvinne til å ta fagbrev som elektriker. Det var ingen selvfølge at den unge jenta skulle ta elektrofag, og hennes foreldre var sterkt i mot det. Men Synnøve er ei dame som tør å stå for egne valg. Nå har hun valgt JobOffice.

Med tre komma fire ansatte i full sving, (han som er «0,4» jobber to dager i uka) er det travle dager i Karasjok og ekstra viktig med et godt system. Det er en trend i tiden der nord å pusse opp badet, og noen skal også ha nytt kjøkken.

Det er mye å holde styr på, og mange detaljer å ha oversikt over. Men høsten 2020 fikk Synnøve en telefon fra Holte. Det var Tage Thrana som ringte for å fortelle henne om JobOffice, en programvare for elektrikere som skal gjøre arbeidshverdagen til hele firmaet mer effektiv.

Fra tungrodd til mye enklere

Synnøve hadde fra før av et veldig tungvint og tidkrevende system hvor hun måtte bytte fra vindu til vindu. – Tage viste meg JobOffice på skjermen, det var veldig oversiktlig og greit. Valget ble enkelt når jeg fikk se alle mulighetene med JobOffice», sier hun. Ved årsskiftet startet de å bruke programmet, så de er relativt ferske ennå. – Gutta synes JobOffice er et mye enklere system enn det vi hadde tidligere, og det er jeg helt enig i, sier hun. – Ute på jobb bruker de app på mobilen, og de blir stadig flinkere til å registrere timer og materiell. Det kommer seg, det tar litt tid – de er jo bare menn, ler Synnøve.

Synnøve Olsen, daglig leder i Márkan El i Karasjok
– Jeg er glad for at jeg svarte på telefonen den dagen Tage fra Holte ringte med og fortalte om JobOffice for elektro, sier daglig leder Synnøve Olsen i Márkan El i Karasjok.

Elektrika

Som ung, nyutdannet elektriker, fikk Synnøve tilnavnet «Ho Elektrika». Før hun kom så langt hadde hun som 16-åring ordnet seg hybel hos sin tante i Alta, og reiste av gårde for å gå på skole. – Æ har bestandig vore litt utradisjonell, forteller hun på klingende finnmarksdialekt. – Det begynte vel kanskje med at faren min, som var av den gamle skolen, ikke ville lære meg praktisk arbeid. Kun lillebror fikk full opplæring med både snekring og lapping av sykkeldekk. Men praktisk anlagte storesøster sto over skulderen og så på, og lærte alt.

Synnøve husker at hun hadde en drøm om å bli tv-reparatør, men på skolen fikk hun større interesse for, og dermed bedre karakterer i elektroteknikk enn i elektronikk. – Da var veien staket ut, men det var ingen som trodde at jeg skulle holde ut så det måtte jeg jo motbevise, ler Synnøve. – Foreldrene mine var sterkt i mot at jeg søkte på elektro. Men jeg fullførte to år på videregående og fikk meg lærlingkontrakt.De var fremdeles skeptiske til hvor lenge jeg skulle holde ut. Nå har jeg holdt ut i snart 40 år, så det er store sjanser for at jeg blir i gamet til jeg blir pensjonist.

Travle dager

Synnøve får inn en bestilling på en litt større ordre, og må ringe meg tilbake. Det er mye å gjøre i Karasjok, og det stiller jo ekstra krav til et godt fagsystem som kan hjelpe henne å holde oversikten. Det kan være godt å få tid til et liv utenom jobben også. Synnøve håper på mer snø, men ikke like mye som i fjor. – Vi trenger litt snø til skuter-kjøring, truger og ski. I fjor målte jeg 130 cm utenfor huset, og vi holdt på å måke oss i hjel, forteller hun.

Ellers synes hun det er passe temperatur med minus 10. – Vinter skal være vinter. Kulda kan være en utfordring nordpå, siden kabler har en tendens til å knekke hvis det er kaldere enn minus 15. Da blir det kun kortvarig arbeid utendørs, og kablene kan ikke lagres ute, da knekker isolasjonen.

En spennende bransje

På spørsmål om hun ville gjort det samme yrkesvalget i dag, er hun rask til å svare. – Jo, jeg ville nok ha valgt noe teknisk. Men hadde det vært i dag, ville jeg kanskje valgt automasjon istedenfor kraft. Det er så mye spennende som skjer der. Men det skjer mye spennende innen elektro også, og Synnøve har hatt en lang og variert karriere.

Unge «Elektrika» møtte nok på litt skepsis da hun ringte på dører i starten, og noen lurte på om hun virkelig kunne jobben sin. Men rykter sprer seg fort i små samfunn, og hun ble raskt aksep-
tert og populær.

Variert karriere

Totalt, med læretid, jobbet hun åtte år som elektriker i Karasjok og Lakselv, før hun igjen fikk lyst til å sette seg på skolebenken. Da tok hun ingeniørutdannelse, og etter det jobbet hun et år hos det lokale eltilsynet i Repvåg Kraftlag. – Så ringte plutselig gamlesjefen min og spurte om jeg ville bli sjef for gutta, og det kunne jeg ikke si nei til, forteller hun. Hun dro tilbake til Karasjok og ble
i den stillingen i 14 år.

Lakselv ble neste stopp, hvor Synnøve fikk jobb hos Luostejok Kraftlag på det lokale eltilsynet. Men 15 mil pendling per dag ble for mye selv for en finnmarking, så etter drøye fire år, høsten 2018, startet Synnøve egen bedrift i Karasjok, Márkan El.

I JobOffice kan du gjøre det meste både inne og ute; elektronisk varebestilling, dokumentere prosjekter, registrere timer og fakturere. Gutta synes JobOffice er et mye enklere system enn det de hadde tidligere, Fra venstre Johan Daniel Oskal, Aksel Giæver, Alexander Berg Henriksen og Arne Boine.
I JobOffice kan du gjøre det meste både inne og ute; elektronisk varebestilling, dokumentere prosjekter, registrere timer og fakturere. Gutta synes JobOffice er et mye enklere system enn det de hadde tidligere, Fra venstre Johan Daniel Oskal, Aksel Giæver, Alexander Berg Henriksen og Arne Boine.

JobOffice kan brukes både inne og ute

Nå, etter to og et halvt år, er de i gang med å lære seg fagsystemet JobOffice. I dette programmet kan du gjøre det meste både inne og ute, elektronisk varebestilling fra grossist, dokumentere prosjekter, registrere timer og fakturere. Synnøve holder på å lære gutta å legge til varer før de går ut, så hun skal slippe å regis

trere i etterkant. – Det er jo bare tøv og helt unødvendig. Det er en grunn til at det står el-nummer på esken, sier hun.

– Lurer jeg på noe, ringer jeg til Tage, men jeg er selv av typen som liker å finne ut av ting på egenhåd. Programmet eksploderer ikke selv om jeg trykker litt feil.

Foreløpig sparer hun ikke tid, men er innforstått med at det tar litt tid å venne seg til et nytt system.

– Det blir noen timer å ferdigstille prosjekter, siden gutta ikke har alle rutiner på plass ennå. Jeg er et petimeter, så jeg kontrollerer at utført arbeid og materiell stemmer overens før fakturaen sendes, sier hun.

Synnøve ønsker seg også flere ansatte. Her er arbeid nok – de er for få. Leser du dette og har lyst til å jobbe i Karasjok, så ta gjerne kontakt. Er du jente, er det ekstra stas!