Hva koster et bygg å drifte?
Vi har alle hørt at investeringskostnad ikke nødvendigvis gir et fullstendig inntrykk av kostnader for et prosjekt. Flere av oss har også erfart at en svært gunstig investeringskostnad etter hvert har blitt overskygget av løpende kostnader og plutselige utgifter. Jeg har vel også tenkt at dette kunne ha vært unngått hadde man bare tenkt grundig gjennom prosjektet før start. Hva koster et bygg å drifte – egentlig?
Denne grundige gjennomgangen har et navn og vi kaller det en LCC-analyse. Andre kjære navn er LCCA og livssykluskostnadsanalyse. Analysen skal kaste lys på hvordan kostnader utvikler seg gjennom levetiden til en investering, og helst sett i forhold til andre alternativer til utførelse.
LCC-analyse er et viktig verktøy for å ikke bli overrasket i prosjektets bruksfase av høye kostnader som kunne vært unngått. Enten det dreier seg om å velge overflater som trenger minimalt med vedlikehold, eller om man bør planlegge for mulige endringer i bygningsmassen. Besparelsene her kan bli enorme, i forhold til noen innsparte midler i byggeprosessen.
Geirs tips & råd om LCC – livssykluskostnader!
- Begynn LCC-arbeidet så tidlig i prosjektet som mulig
- Bruk verktøy som du forstår hvordan virker
- Vær sikker på at alle involverte har samme oppfatning av hva det er som skal beregnes
- Vær tydelig med tanke på avgrensinger av prosjektet
- Vær oppdatert på hva din rolle er i beregningen
- Vær sikker på at kostnader du regner med er relevante og oppdaterte
- Ikke vær redd for å tenke stort
- Vær oppmerksom på at bygningens tiltenkte bruk kan forandre seg over tid
- Oppdater din LCC-analyse etter hvert som prosjektet utvikler seg
- Ikke spar deg til fant!
Her kan du lese om vårt verktøy for livsløpskostnader – Versus!
Relatert
Proffe sjekklister er betryggende – og gøy å presentere videre
I Mjåvannsveien 162 b, et kvarter syd for Kristiansand, holder FT Bygg til. På et av kontorene sitter Jan Øyvind Rasmussen med HoltePortalen på storskjerm. Herfra følger han med på om prosjektene er i rute, om sjekklistene er utfylt, om avvik er lukket og om timeføring er gjort. Han ser også hvem som har sjekket ut og inn på byggeplass via Holte Mannskapsliste og Byggekortleser. Ute på prosjekter har han 40 mann i arbeid og på nabokontoret sitter kollega Hjalmar Kaaløy og kalkulerer nye prosjekter i SmartKalk. Det er god stemning og kaffen er varm.
Gjør en god jobb med Holte Sjekklister!
Midt i hjertet av Trondheim ligger torget. Her kan du vandre rundt på 10 000 m2 skifer med bl.a. 9 innfelte tradisjonsrike strikkemønstre fra Trøndelag, mens du beundrer lys og fontener og varme sørger for isfri grunn. Dette virker ikke av seg selv. All den viktige infrastrukturen under bakken er det ingen som ser – bare Søbstad. Hvis de går inn i Holte sjekklister og ser på bildene som er blitt lagret i løpet av prosessen. De er avhengige av sjekklister for å dokumentere at de gjør en god jobb.