Hekta på SmartKalk

Daglig leder Skjalg Espedal i Gann Tre er begeistret bruker av SmartKalk. Endelig har han fått et program som er enkelt å bruke, lett å holde ajour og som tar med seg alle detaljer fra komplette materiallister inklusive festemidler,  til detaljerte timeoversikter over alle ansatte i samtlige prosjekter.

Bas Jone Dahle og daglig leder Skjalg Espedal i Gann Tre synes det er enkelt å ha kostnadskontroll ved hjelp av SmartKalk.

Med 50 ansatte og mange parallelle prosjekter, er det mye å holde oversikt over i en travel hverdag. Skjalg forteller om aktiv byggevirksomhet i Rogaland, hvor Gann Tre er involvert i mye.

Blant annet er de i gang med et påbygg på gamle, ærverdige Grand Hotel i Egersund. Dette er det aller første anbudet Gann Tre har vunnet ved bruk av SmartKalk.
– En av grunnene til at vi vant var nok ikke først og fremst prisen, men den detaljerte oversikten SmartKalk ga oss, sier Skjalg. Det var en fornøyelse å levere denne videre til Kruse Smith, som ble svært fornøyd og mente vi hadde en kontrollerbar pris.

Gann Tre har flere prosjekter. Et stykke vest for Stavanger ligger Tasta, et område under utbygging. Her tar kvartalet Tastarustå form, med fire byggetrinn og nærhet til sjøen.  Akkurat nå er det byggetrinn 1 som ferdiggjøres. Gann Tre er i gang både utvendig og innvendig, og bas Jone Dahle har kontrollen over mannskapet. Jone synes SmartKalk fungerer bra i hverdagen, men sier også at alt nytt tar litt tid å venne seg til. Nå fører karene hans daglig sine timer elektronisk, på riktig prosjekt og i riktig fase. Noe som er svært viktig i et så stort og omfattende prosjekt. 18 personer jobber daglig her, og de skal holde på til 2014. De er i avslutningsfasen på trinn 1 som består av 69 leiligheter. Deretter står trinn 2, 3 og 4 for tur.

På byggeplassen Tasta tar boligblokker form. Rundt omkring ser vi travle karer i selvlysende gule kjeledresser merket “Gann Tre – kan tre”. De synes tydeligvis det er trivelig at daglig leder kommer innom på besøk. Tonen er kameratslig og god.

Skjalg forteller at han tidligere satt mange sene kvelder med bl.a. Excelark, papirbunker med timelister og et kalkulasjonssystem som var så komplisert at han nesten ikke husket fra gang til gang hvordan det funket. – Det var veldig frustrerende. SmartKalk er ikke slik, sier Skjalg.
– Det er brukervennlig og lett å huske.

– Vi hadde lenge vært på utkikk etter et kalkulasjonssystem som kunne passe for oss, forteller Skjalg. –  Og vi ble gledelig overrasket over SmartKalks kombinasjon av enkelhet og god oversikt. Varekostnader, timepriser – alt er med. Det gir oss et godt produksjonsgrunnlag med alt av  materialforespørsler, gode lister og  timekalkyler som jeg kan dele ut til basene på byggeplass. Det blir enklere for dem å bestille ting til rett tid, noe som er særdeles viktig for logistikken i  store prosjekter som på Tasta, hvor vi snakker om 15 000 arbeidstimer og 250 leiligheter.

Skikkelig smart

– SmartKalk er virkelig smart, mener Skjalg. Det fungerer også som et sekunderingsskjema som hjelper de ansatte med å vite hvor mye tid som bør brukes til hver enkelt oppgave, og det gir en god oversikt over hvor man er i prosessen.

Campus Ullandhaug II – Studentboliger

Vi kjører videre fra Tasta, til Campus Ullandhaug, like ved universitet i Stavanger. Her er Gann Tre i gang med trearbeider i tre boligblokker for studenthybler. Bygget er planlagt i hovedsak med stedstøpte bærekonstruksjoner. Betongvegger mot alle rom samt mot korridor. Dette gir solide løsninger i forhold til både lydproblematikk og eventuell brann.

Også på Ullandhaug har Skjalg brukt SmartKalk til å sette opp detaljert kalkyle, slik at oppdragsgiver enkelt får dokumentert hva som inngår i leveransen.

– Jeg synes SmartKalk er et veldig nyttig verktøy, gjentar Skjalg. Jeg ville hatt problemer om jeg skulle kvittet meg med det nå, jeg er rett og slett “hekta”, ler han. – Riktig kalkulasjon er og blir selve basisen i det vi driver med. Og skjer det endringer underveis, er det enkelt å dokumentere disse.

IFC-tegninger er også noe som fascinerer Skjalg. At arkitektene tegner i et program som kommuniserer med SmartKalk. Slik kan kalkylene bli 100 % nøyaktige. Men det krever at arkitektene er flinke til å legge inn detaljer.
– På Tastakvartalet opererer vi f.eks. med seks ulike typer innervegger. Derfor holder det ikke om det står “vegg” på tegningen. Men dette er noe som kommer. I 2013 vil mange prisforespørsler foregå på IFC, spår Skjalg.  – Alle ønsker at sine prosjekter skal bli best mulig. Når vi er supernøyaktige, setter dette en standard for samarbeids-partnerne. Det er en sunn utvikling for bransjen.

Les mer om SmartKalk her!