Spennende smarthus-prosjekt med moderne teknologi!

På Jar i Bærum holder et spesielt hus på å ta form. Det er Norgeshus Moment Bolig som er entreprenør, og Slettedal VVS som besørger alt av varme- og sanitær. Det er et kjempespennende smarthus-prosjekt med mange teknologiske finesser. Til å hjelpe seg med detaljer, sjekklister, timeføring og materiell, bruker rørleggeren PocketLink og JobOffice fra Holte.

Svein Egil Aslaksen-Vedvik og lærling Markus Østern, er i full gang med montering av et særdeles lekkert bad (boligen inneholder ikke mindre enn 4 bad). Men det er teknisk rom de er mest stolte over, og vil vise fram først.

Svein Egil Aslaksen-Vedvik styrer spennende smarthus-prosjekt med JobOffice fra Holte.
Svein Egil Aslaksen-Vedvik styrer spennende smarthus-prosjekt med JobOffice fra Holte.

Smarthus med internett

– Dette er en veldig teknisk bolig, forteller Svein Egil. – Husets varmeanlegg styres via «FutureHome» smarthus-system. Her kan huseier til enhver tid avlese og fjernstyre temperaturen i hele huset via internett. Boligen har et avansert væske (glykol)/vannvarme-anlegg. Det er boret en energibrønn på ca. 240 meter ned til jordvarme, noe som gir en veldig stabil temperatur gjennom hele året, selv om jordvarmen bare holder ca. 5 grader.

Huset har integrert carport og vannbåren varme i alle etasjer. Det måtte derfor brukes siporex etasjeskiller i deler av første etasje, noe som skapte spesielle utfordringer ved montering av rør og ventilasjon.

Avansert teknisk rom

Teknisk rom er avansert og ganske uvanlig sammenliknet med andre enebolig-prosjekter Slettedal VVS har gjort. På grunn av både utleieenhet og praktikantdel i underetasjen, ville eier ha et ekstra stort varmeanlegg og ekstra varmtvannsbereder, samt et gedigent ventilasjonssystem. Systemet er basert på frikjøling, hvor temperaturen fra glykolen kjøres rett inn i systemet. Det kjøler seg selv, og du får air condition på kjøpet. Om sommeren hentes kjøling fra «jordkulda» – samtidig som væsken kjøres inn på varmeveksleren som igjen avgir varme til bl.a. badene.

Husets varmeanlegg styres via "Future Home" smarthus-system.
Husets varmeanlegg styres via «Future Home» smarthus-system.

Sirkulasjon på varmt tappevann

Med sirkulasjon på varmtvannet fra berederne, minimeres responstid på varmtvannet fra 15-20 sekunder til 3-10 sekunder. – Det å ha sirkulasjon på varmt tappevann i et bolighus er helt rått, dette er mer vanlig i næringsbygg, men i denne boligen som har 3 vannfordelerskap gir sirkulasjonsledning «det lille ekstra»,  sier Svein Egil.

PocketLink gir oversikt

Til å holde styr på prosjektet ned til minste detalj, bruker gutta PocketLink fra Holte. Alle i firmaet har sitt eget nettbrett, som identifiserer hvem som gjør hva og hvilke deler som tas ut hos Brødrene Dahl.

– Pocket Link er den beste dokumentasjonen vi har, sier Svein Egil.  – Med nettbrettet tar vi også detaljbilder knyttet til hvert enkelt prosjekt som lagres i JobOffice. Får vi spørsmål i etterkant, kan vi søke opp den unike seksjonen i det aktuelle prosjektet og lete fram riktig bilde.

Full dokumentasjon

– For å vise at alt vi har montert er uskadet og i orden, tar vi gjerne bilde etter at vi har kostet og støvsugd. Det hjelper ikke å ha en sjekkliste hvor du har krysset av at du har montert sluk i gulvet, hvis sluket plutselig mangler. Glemte du sluket? Var det flisleggeren som støpte over? Har du tatt bilder er saken grei, og du har ditt på det tørre hvis det skulle bli en sak av det.

Lekkert bad med integrerte takdusjer og mange finesser.
Lekkert bad med integrerte takdusjer og mange finesser.

Gjør hele jobben med JobOffice

– Når vi får et oppdrag, er det kontoret som først gjør en jobb med befaring, beregning og utarbeidelse av tilbud. Dette gjøres i JobOffice. Deretter kan rørleggeren sendes ut med PocketLink, gjøre jobben, registrere resten av prosjektet underveis, ferdigstille og synkronisere med kontoret, så vi får et tilnærmet komplett fakturagrunnlag.

– Nettbrett med bluetooth-tastatur funker perfekt til PocketLink. Det gjør det også enklere å taste. Det er viktig at rørleggeren beskriver hva han har brukt tiden til, slik at kontoret får oversikt. På den måten unngår vi både dødtid og kan alltid forklare kunden hva tiden er blitt brukt til.

 JobOffice er en god støtte

– JobOffice er et kjempegodt system som vi har brukt litt tid på å lære oss, sier Svein Egil. – Med kamerafunksjon, sjekklister og timesystem, kan vi dokumentere, føre timer og materiell. Det betyr at gutta ute på jobb kan ferdigstille prosjektet der og da, slik at underlaget er mest mulig optimalisert når PocketLink synkroniseres mot kontoret. Dette sparer oss for enormt mye kontorjobb. JobOffice er tilrettelagt så bra at rørleggeren ute, faktisk kan stå for 90 % av jobben – også papirjobben.

LES OGSÅ: Får betalt for å fakturere med JobOffice