Tre ting du må vite om elektronisk signatur

Hva er en elektronisk signatur, hvorfor må du ikke tukle med den og hvordan kan du se om den er gyldig? Vi har samlet litt informasjon om dette, så her er tre ting du må vite om elektronisk signatur:

 

Gå til månedens tips

1. Hva er en elektronisk signatur?

En elektronisk signatur gjennomføres med en elektronisk ID, også kalt eID. En eID identifiserer personen som signerer og kan sendes elektronisk. Den har samme funksjon som et vanlig papirbasert identifikasjonskort, som pass, fødselsattest eller sertifikat.

Et dokument som er signert med eID er like trygg som en håndskrevet signatur. Signaturen er juridisk bindende ifølge e-signaturloven. Om du lurer på hvordan du kan skaffe deg eID, kan du lese om det her.

2. Hvorfor du ikke må tukle med et elektronisk signert dokument

Den elektroniske signaturen blir knyttet til dokumentet og lagres kryptert. Det skal derfor egentlig ikke være mulig å endre innholdet i etterkant av signeringen. Men, om du for eksempel skulle skrive ut erklæringen på papir og så skanne den inn, vil all sporbarhet i bakgrunnen forsvinne og dokumentet er ikke lenger gyldig. Det samme gjelder en papirutgave av den elektronisk signerte filen. Filen må derfor arkiveres digitalt, men ikke komprimeres. Men du kan bytte navn på filen uten at dette endrer informasjonen i bakgrunnen.

3. Vet du hvordan du kan se om filen inneholder den viktige informasjonen?

Om du åpner dokumentet i en PDF-leser, for eksempel Adobe Acrobat Reader, kan du se en sertifiseringsbekreftelse på toppen, i dette tilfellet fra Postens signeringsløsning:

Sjekk pdf-en så ser du om det finnes en sertifiseringsbekreftelse på toppen.
Sjekk pdf-en så ser du om det finnes en sertifiseringsbekreftelse på toppen.

For deg som bruker Holte ByggSøk, så er det Posten og Altinn som benyttes til elektronisk signering.

Dokumentene som signeres med Postens signeringsløsning får en forside og krypteringsinformasjonen gir filen en større størrelse. Vi har tatt opp problemstillingen med Posten, og de vil se nærmere på om forsiden kan skrotes eller om den i alle fall kan flyttes bakerst i filen. De vil også se på om størrelsen kan reduseres.

Dokumenter som signeres via Altinn får en egen kode (AR-kode) som «stemples» på hver eneste side av dokumentet, men dokumentet får ingen tydelig sertifisering om du åpner det i Adobe Acrobat Reader, som i Posten sin versjon. Det er AR-koden som verifiserer hvem som har signert dokumentet, og den kan Altinn verifisere om du f.eks. trenger dokumentet som bevis i en rettsak.»

 

Logo Månedens tips Holte ByggSøk

MÅNEDENS TIPS:

Vet du hvordan du mest effektivt hopper mellom prosjekter i Holte ByggSøk?

Vi ser ofte på support at det er mange som fortsatt går til prosjektlisten eller søknadslisten for å bytte prosjekt i Holte ByggSøk. Vi har en mer effektiv måte! For å spare noen museklikk anbefaler vi at du bruker forstørrelsesglasset i toppmenyen når du skal bytte mellom prosjekter.

 

Slik fungerer det:

  1. Klikk på forstørrelsesglasset
  2. Velg om du vil se alle saker, de siste sakene du har jobbet med eller favorittene dine, eller
  3. skriv prosjektnavn på det prosjektet du vil finne
  4. For å merke et prosjekt som favoritt, trykker du på stjernen.

Når du velger et annet prosjekt enn det du allerede står i, vil du bli værende på samme sted i systemet når du bruker forstørrelsesglasset. Det sparer deg for noen museklikk.

Vær oppmerksom på at det kun er aktive saker du får tilgang til her. Saker som er arkivert eller satt til ferdig vil du bare finne i prosjektlisten.