Tre ting du må vite om elektronisk signatur
Hva er en elektronisk signatur, hvorfor må du ikke tukle med den og hvordan kan du se om den er gyldig? Vi har samlet litt informasjon om dette, så her er tre ting du må vite om elektronisk signatur:
1. Hva er en elektronisk signatur?
En elektronisk signatur gjennomføres med en elektronisk ID, også kalt eID. En eID identifiserer personen som signerer og kan sendes elektronisk. Den har samme funksjon som et vanlig papirbasert identifikasjonskort, som pass, fødselsattest eller sertifikat.
Et dokument som er signert med eID er like trygg som en håndskrevet signatur. Signaturen er juridisk bindende ifølge e-signaturloven. Om du lurer på hvordan du kan skaffe deg eID, kan du lese om det her.
2. Hvorfor du ikke må tukle med et elektronisk signert dokument
Den elektroniske signaturen blir knyttet til dokumentet og lagres kryptert. Det skal derfor egentlig ikke være mulig å endre innholdet i etterkant av signeringen. Men, om du for eksempel skulle skrive ut erklæringen på papir og så skanne den inn, vil all sporbarhet i bakgrunnen forsvinne og dokumentet er ikke lenger gyldig. Det samme gjelder en papirutgave av den elektronisk signerte filen. Filen må derfor arkiveres digitalt, men ikke komprimeres. Men du kan bytte navn på filen uten at dette endrer informasjonen i bakgrunnen.
3. Vet du hvordan du kan se om filen inneholder den viktige informasjonen?
Om du åpner dokumentet i en PDF-leser, for eksempel Adobe Acrobat Reader, kan du se en sertifiseringsbekreftelse på toppen, i dette tilfellet fra Postens signeringsløsning:


For deg som bruker Holte ByggSøk, så er det Posten og Altinn som benyttes til elektronisk signering.
Dokumentene som signeres med Postens signeringsløsning får en forside og krypteringsinformasjonen gir filen en større størrelse. Vi har tatt opp problemstillingen med Posten, og de vil se nærmere på om forsiden kan skrotes eller om den i alle fall kan flyttes bakerst i filen. De vil også se på om størrelsen kan reduseres.
Dokumenter som signeres via Altinn får en egen kode (AR-kode) som «stemples» på hver eneste side av dokumentet, men dokumentet får ingen tydelig sertifisering om du åpner det i Adobe Acrobat Reader, som i Posten sin versjon. Det er AR-koden som verifiserer hvem som har signert dokumentet, og den kan Altinn verifisere om du f.eks. trenger dokumentet som bevis i en rettsak.»
MÅNEDENS TIPS:
Vet du hvordan du mest effektivt hopper mellom prosjekter i Holte ByggSøk?
Vi ser ofte på support at det er mange som fortsatt går til prosjektlisten eller søknadslisten for å bytte prosjekt i Holte ByggSøk. Vi har en mer effektiv måte! For å spare noen museklikk anbefaler vi at du bruker forstørrelsesglasset i toppmenyen når du skal bytte mellom prosjekter.
Slik fungerer det:
- Klikk på forstørrelsesglasset
- Velg om du vil se alle saker, de siste sakene du har jobbet med eller favorittene dine, eller
- skriv prosjektnavn på det prosjektet du vil finne
- For å merke et prosjekt som favoritt, trykker du på stjernen.
Når du velger et annet prosjekt enn det du allerede står i, vil du bli værende på samme sted i systemet når du bruker forstørrelsesglasset. Det sparer deg for noen museklikk.
Vær oppmerksom på at det kun er aktive saker du får tilgang til her. Saker som er arkivert eller satt til ferdig vil du bare finne i prosjektlisten.
Relatert
Holte ByggSøk i ny drakt
Du har sikkert fått med deg at den nye profilen til HoltePortalen er på plass? Før sommeren fikk vi nemlig en ny drakt. Tanken bak var at det nye designet skal være mer selvgående og guide deg mer effektivt fram til målet.
Brennende engasjement for byggesak
18 år gammel lå Kristine Jarvaag-Wilkie i en hytte i Brasils jungel og så på stjernene gjennom hull i taket. Når det regnet måtte hun sette ut bøtter. Var det dette som skapte en gryende interesse for nasjonale krav til byggeskikk? Det er uvisst, men fattigdommen i Brasil ga utvekslingsstudenten et brennende engasjement som har formet både hennes liv – og Holte – hvor hun har jobbet siden 1999.