CM Entreprenør vinner anbud med SmartKalk!

Det er CM Entreprenør som står for alt av utvendig kledning samt vinduer på Redningsselskapets nye og spektakulære bygg, RS-Tunet på Langgrunn i Horten. Dette er en under-entreprise på 6 millioner kroner –  kalkulert med SmartKalk.

Vi fra Holte avlegger byggeplassen et besøk i vår «Jakten på Fagfolket» en kjølig morgen. Med oss har vi vaffeljernet vårt, 10 liter røre, verneutstyr, varmedresser og massevis av godt humør.

Dette bygget er Redningsselskapets storsatsing på sjøsikkerhet og Europas mest moderne senter for sjøredning. Her skal RS-Sjøredningsskolen holde til, og bli Europas ledende kompetansesenter på opplæring i søk, redning og sikkerhet til sjøs. Skolen har som mål å trekke til seg kursdeltakere fra både Norge og verden for øvrig.

– I tillegg til undervisningslokaler skal bygget romme både hotellfløy, restaurant og kontorlokaler for Redningsselskapet, og det bygges en egen kanal inn fra sjøen der man kan lære barn og unge sjøvett og båtliv i trygge forhold. Her vil også den vesle redningsskøyta Elias patruljere, forteller CMs prosjektleder på RS-Tunet, som tilfeldigvis også heter Elias, med Pfeifer til etternavn.

Han forteller entusiastisk om prosjektet og viser oss rundt på byggeplassen. – Vi har alt av utvendig kledning som for øvrig er royalimpregnert og naturfarget, sier han.

RS-Tunet på Langgrunn under oppføring

SmartKalk imponerer!

Arkitekten er YSA DESIGN, Betonmast er hovedentreprenøren, og prosjektet på 110 millioner kroner er et samarbeid mellom Redningsselskapet med 70 % eierandel og Horten Industripark med 30 %. Underentreprisen til CM er kalkulert i SmartKalk.

Elias Pfeifer forteller at han har brukt SmartKalk i halvannet år. – Jeg bruker det daglig, forteller han. Da det var helt nytt, bestemte jeg meg for å prøve å bruke det litt før jeg meldte meg på oppstartskurs. Det var veldig lurt, for da hadde jeg allerede en del spørsmål med meg som jeg fikk besvart på kurset.

– SmartKalk er lett å lære seg, sier Pfeifer. – Jeg har vist det til andre i bransjen, både i Tyskland (hvor han opprinnelig kommer fra) og her i Norge. Det samtlige reagerer på, er at SmartKalk er så mye mer brukervennlig enn andre kalkulasjonsprogrammer, også utenlandske. Jeg er veldig fornøyd med oppbyggingen. Og det er veldig smart at man kan ta ut forskjellige lister, f.eks. Excel osv.

Sparer masse tid med SmartKalk

– Vi sparer veldig mye tid med SmartKalk, påpeker han. – Jeg kan f.eks. enkelt lage en mal på bad for kjelleretasje, og tilsvarende mal for bad i andre etasje. Når disse er lagret, er det bare å endre litt på kvadratmetertall, på flisvalg etc., så er prisen klar på et øyeblikk, og jeg kan sende tilbudet av gårde.

Vinner anbud med SmartKalk – til tross for høyere pris

– Jeg sender også alltid med beskrivelsen i tilbudet, og kundene melder tilbake at oppsettet er svært detaljert og ryddig. Jeg vinner faktisk noen anbud hvor jeg egentlig ligger høyere i pris enn andre, men har fått jobben pga. at mitt tilbud har gitt et så mye mer ryddig inntrykk. Mange leverer kun ett ark – jeg har en liten bunke.

Arbeid pågår

Skårer høyt i kontraktsmøter med HoltePortalen

Elias Pfeifer forteller at de også skårer høyt i kontraktsmøter med KS og HMS fra HoltePortalen. – Når jeg tar opp iPaden min og viser fram hvordan vi håndterer hele KS-systemet, blir folk imponert. Med en enkel demonstrasjon på 5 minutter, skjønner de at dette er et seriøst opplegg. Her er det veldig lite som kan gå galt, selv når du får spørsmål underveis.

Digitale sjekklister funker utmerket i praksis

Også i praksis er CM Entreprenør svært fornøyd når det gjelder KS-appen med sine sjekklister. – Vi gjør det slik at en eller to hos oss som har ansvar for fremdriften, får tilgang til appen. De går inn og krysser ut etter hvert som oppgavene ferdigstilles, legger inn bilder og sender inn for dokumentasjon. Vi er svært fornøyd med den – den funker veldig bra!

Stadig flere velger papirløs byggeplass

Elias forteller at han på ulike prosjekter fremdeles opplever prosjektledere som drasser rundt på store permer med alle tegninger. – Dette er sårbart når det plutselig blir ny revisjon, noe som ofte skjer på leilighetsprosjekter – nye tilvalg og kundeendringer kommer inn og papirsystemene blir fort ganske uoversiktlige. Ofte mangler det siste. Når man har alt digitalt, er det mye enklere å oppdatere tegninger, laste opp nytt produksjonsunderlag og hele pakka. Og det er selvsagt mye enklere å spankulere rundt med en iPad i hånden. Det er fortsatt mange som henger igjen der …

CM satser digitalt – og skårer høyt på det

– Jeg har selv opplevd å skulle endre fra vanlig dør til skyvedør, noe som kunne vært gjort på en time. Dette tok plutselig en hel dag fordi rørlegger og elektriker allerede hadde vært der og lagt rør og ledninger inni veggen som måtte flyttes på i etterkant. Det kunne vært unngått hvis man hadde hatt digitale tegninger som oppdaterte seg, og som alle kunne hatt tilgang til å jobbe etter.

Vi i CM Entreprenør skårer høyt på det – at vi satser digitalt, smiler Elias Pfeifer.

Microbryggeriet

Eiendomsforvalter med egen kaffebar og mikrobryggeri

CM Entreprenør driver med mye annet enn bare bygg. Som eiendomsforvaltere har de flere utfordringer. Det er ikke alltid man finner gode leietakere som er med på å heve nivået på byutviklingen. CM-gutta tok saken i egne hender. Først startet de en kaffebar. Men Horten manglet definitivt også et mikrobryggeri. Gründer Eirik Østern og hans svoger, Tomas Haukelidsæter, satte i gang med research og planlegging. De kom i kontakt med de rette personene, og forankret virksomheten med lokale øl-guruer (BorreBrygg). Da tryggheten var på plass hoppet de i det med begge beina. – Vi hadde en egnet bygning i byen, men kjelleren var for lav – så den måtte graves ut på nytt, forteller Østern. – Da vi hadde fått godkjenning av kommunen satte vi i gang.

Alle virksomhetene representerer en vinn-vinn situasjon. Mikrobryggeriet drives i liten skala og veldig lokalt i Tønsberg og Horten, og selger kun unike flasker. Det arrangeres kurs og ulike events, de har totalpakke med kurs, foredrag og middag og de selger også utstyr og råvarer for hjemmebryggere.

– For oss som eiendomsforvalter og entreprenør ble det naturlig å balansere driften med øl og kaffe. Det handler bare om å få riktige mennesker på riktig plass, og vi omgir oss med veldig mange dyktige folk, avslutter Eirik Østern.

Dette er CM Entreprenør

CM Entreprenør er et datterselskap av CM Forvaltning. De er totalt ca. 20 ansatte, og daglig leder heter Henrik Riis Kristensen. Høye mål og store tanker preger hele selskapet, og de omsetter for 20 mill. kr. i CM Entreprenør. I 2017 regner de med en dobling. Behovet for å starte egen entreprenørbedrift oppsto i forbindelse med at man i 2013 fikk behov for å pusse opp noen av byggene de forvaltet. Så oppsto behovet for å fylle bygningene med spennende virksomheter …

CM Entreprenør holder til i Horten sentrum, hvor de etter beste evne jobber for å bidra med sin del til «Drømmen om Horten».