Facebook-snekkerne!

Med programmer som “Sinnasnekker’n” og “Tid for Hjem” på tv, er snekring og oppussing i vinden som aldri før. Brødrene Kjetil og Per Ove Svendsen på Møre, har funnet seg en annen kanal.  De markedsfører seg på Facebook, og får mange “likes” fra sine oppdragsgivere! Derav navnet Facebook-snekkerne.

Fulle ordrebøker

Halsa på Nordmøre med 1680 innbyggere, ser søvnig ut i formiddagssolen en onsdag i september. Men på bygg- og rehabiliteringsfronten er det hektisk aktivitet. I hvert fall hos Br. Svendsen. Her meldes det om fulle ordrebøker framover.

Brødrene har tømrerblod i årene fra både bestefar og oldefar, men det var tilfeldigheter som gjorde at de gikk samme vei. Storebror Per Ove startet først enkeltmannsforetak i 2005. I 2008 var lillebror Kjetil i gang som lærling, og i februar 2010 så byggefirmaet Br. Svendsen AS dagens lys. Siden har det vært full fart, og de har ansatt to karer til for å få unna de mange oppdragene. Takket være programvare fra Holte har de oversikten.

Programvare fra Holte

Det er Kjetil som er daglig leder og den datakyndige. Han har full kontroll på både Byggsafe Total med tilleggsmoduler, SmartKalk med tilleggsmoduler og tegneprogrammet DDS-CAD. I bokhylla står Kalkulasjonsnøkkelen og Byggesaksnøkkelen. Kjetil forteller at han kun har positive erfaringer med Holte-programmene. – Vi hadd’ vårte opprådd uten Holte, smiler han.
Br. Svendsen får mye skryt for fasaderenovering. De har nylig etterisolert og rehabilitert et gammelt hus i Halsa, som er blitt så fint at folk stopper opp for å beundre det på vei til ferga. Aller mest fornøyd er eier, som gikk fra null grader i gangen vinterstid til behagelig innetemperatur i hele huset – med kun én varmeovn.
Innen rehabilitering må tradisjoner følges.  Gamle hus skal fortsatt se gamle ut – med ny kledning, etterisolering og nye vinduer. Slikt tar tid, og det kan være en utfordring å få timeantallet til å stemme. Kjetil har lagt egne maler inn i SmartKalk, og ser at beregningene stemmer godt. Også DDS-CAD synes han er en lettelse. – Det er blitt enkelt å endre tegninger, uten å begynne på nytt. Vi sparer mye tid på det.

Brødrene er stadig å se i distriktet, med sine lett gjenkjennelige kjøretøy
Brødrene er stadig å se i distriktet, med sine lett gjenkjennelige kjøretøy

Facebook-snekkerne

Per Ove serverer kaffe og forteller at de aldri har markedsført seg – bortsett fra på Facebook. Her legger de ukentlig ut bilder og oppdateringer, som spres på et øyeblikk. På Nordmøre er det navn og rykte som gjelder, og det er ofte Br. Svendsen som blir ringt etter når andre håndverkere har tabbet seg ut. Brødrene forteller om ei hytte satt opp av et firma fra Kristiansund, som tydeligvis hadde leid inn noen mindre seriøse håndverkere. Etter få år satt en fortvilet hytteeier med et tak spist opp av sopp og råte, og manglet både lufting og isolasjon. Nå er hytta i topp stand!

Brødrene forteller om fornøyde oppdragsgivere. De har aldri hatt noen klager – verken på arbeid eller pris. – All prosjækt e arti’. Har aldri hatt en sint kunde, sier Per Ove. Bare én gang holdt de på å måtte rive et bad de nettopp hadde flislagt. Ikke fordi de hadde gjort en dårlig jobb, men fordi kona i huset mente de hadde satt flisene feil vei. Mannen var ikke enig, men var villig til å betale for å gjøre jobben på nytt. Heldigvis klarte barna å overbevise mor om at det var mest moderne slik det var gjort.

Gode dager med godt utstyr

At brødrene er opptatt av fasader, gjenspeiles også i utstyret de bruker. Både bil, tilhenger og arbeidsbrakke er stilig dekorert i svart med logo og bilder. De ønsket ikke å spise matpakka i bilen med regntøy og dogg på rutene. Brakka har toalett, kjøleskap og spiserom – og er rene reklameplakaten i seg selv. Tilhengeren er også et blikkfang i nærområdet.
På spørsmålet: Hva er det beste med broren din, ler de litt og tenker seg om. – Det beste med Kjetil er datakunnskapen hans og snekringa. Han er god på å finne løsninger og er generelt flink, sier Per Ove.

– Det beste med Per Ove er at han har stor tålmodighet og er veldig dyktig i faget, sier Kjetil. De er begge enige i at de utfyller hverandre godt – med tredjemann Tor Christian Brun også. De håper han tar fagbrevet og blir hos dem. Nå, et år senere, har de ansatt en snekker til, Kjetil Megaard. Med en meget god ordrereserve framover ser brødrene stadig lysere på framtiden.

Slagord?

Noe slagord har Facebook-snekkerne ikke, men en bekjent av dem foreslo en gang: “Kjekke karer – kjekke priser”. Hvorfor ikke? Og hvem vet – kanskje de dukker opp på tv en dag?

Slik styres prosjekter hos Br. Svendsen:

  • Først legges prosjektet inn i Byggsafe Total
  • Deretter blir byggesøknad ordnet
  • Fra Byggsafe Total håndteres også HMS og KS
  • Timeregistreringen foregår i Byggsafe Total
  • Kalkulasjon foregår i SmartKalk og evt. tegning i DDS-CAD
  • Regnskapet settes bort, men fakturering gjør de selv
  • Har de behov for assistanse, kontaktes Holte for support