«Os inspirerer», er slagordet til fjordkommunen sør for Bergen. Jeg tror vi har vårt på det tørre, når vi påstår at Norgeshus Byggmester Kjell Aarvik AS her går foran med et godt eksempel. 31. mars sto tidenes første Moment-hus ferdig på Halhjem. I nærområdet omtalt som det «flygande huset».

Vestlandsvær er skiftende og spennende. På vei ned den siste bakken, etter å ha kjørt i snøstorm i en drøy halvtime, åpner sky-dekket seg plutselig som et sceneteppe og avdekker et Osøyro i strålende sol. Det føles som om værgudene har lekt seg, og bare skulle skremme oss litt.

Vi skal møte Kjetil Aarvik, medeier i familie- bedriften, og få se og oppleve Norgeshuskjedens første «Moment» noensinne; - det eneste huset i sitt slag som «henger» i en norsk fjellside. Det er ikke til å nekte for at pulsen stiger litt når vi kjører opp den siste bratte bakken.


Foto: Norgeshus

«Moment»
Og der ligger det – i all sin prakt. Selveste Moment - med Norgeshusbannere blafrende på hver side av den gruslagte innkjørselen. Tre smilende karer tar imot, og er synlig stolte av resultatet. I tillegg til Kjetil Aarvik ønsker medeier/prosjektleder Bjarte Aarvik og bas Kristoffer Heggeland velkommen til «visning».

Huset blir behørig beundret, både utvendig og innvendig. Byggmesterfirmaet har bygget det for egen regning, og det skal legges ut for salg på finn.no neste dag. (Kjetil forteller i etterkant, at huset ble solgt på første visning, torsdag 7/4 for prisantydning 7,5 mill. kr.)

Prosjektleder Bjarte forteller at Momenthuset er ekstra solid for å tåle belastningen den spesielle konstruksjonen, og ikke minst det røffe vestlandsklimaet krever. Ytterveggene er ekstra tykke, hele 30 cm, bjelkelaget er 60 cm og taket er forsynt med 35 mm isolasjon. Vinduene har en utmerket varmeisolering med en lav U-verdi på 0,87 (det vanlige er 1,1).


Foto: Norgeshus

Endringer regnes med SmartKalk
Så å si alle boligene i Norgeshus-katalogen er blitt kalkulert med SmartKalk fra Holte. Husene har derfor en detaljert kalkyle i bunnen, basert på en prisbase som er enkel å endre takket være dette gjennomtenkte kalkulasjonsprogrammet.  Skulle neste kunde som ønsker seg et Momenthus f.eks. foretrekke enda mer lavenergi, må veggtykkelsen økes ytterligere. Men dette er ikke noe problem, og er noe som er kjapt å regne ut i SmartKalk, smiler Kjetil. 

Han forteller at de bruker SmartKalk masse i sitt daglige arbeid. Særlig når kunder ønsker endringer på kataloghusene, og på rehabiliteringsjobber.  - Den største fordelen med SmartKalk er at det går fort å gjøre endringer og gi kunden en oppdatert pris. Nye tilbud kan utarbeides på strak arm. SmartKalk er oversiktlig og greit både for oss og kunden. Vi får kjapt en oppdatering på merkostnaden ved endringer som f.eks. å flytte en vegg eller bytte et vindu. SmartKalk gir også en god oversikt over materialhåndteringen. Det funker veldig fint! 

Les mer om SmartKalk her.

Mer detaljerte prisoverslag selger!
- Kundene våre liker dessuten å se detaljerte priser, og får dermed en større forståelse for kostnadene, sier Kjetil. 

- Jeg opplever stadig at jo mer detaljerte priser de får, desto fortere aksepterer de tilbudet vårt. Det å kunne se prisene spesifisert ned på postnivå, gjør at ordrene kommer raskere inn. Det er interessant å konstatere!
 

Fagtorget er også i bruk
Norgeshus Byggmester Kjell Aarvik bruker også Fagtorget fra Holte. Det er greit å ha både som personalarkiv og til byggesøknader. Momenthuset på Halhjem er søkt gjennom Fagtorget. Det var ikke vanskelig å få godkjent av kommunen, men de fikk to naboklager. - Den ene saken vant vi, den andre løste vi ved å kjøpe nabotomten, forklarer prosjektleder Bjarte. 

Smertefri byggeprosess
Bjarte og Kristoffer forteller at alt har gått smertefritt ved oppføringen av huset siden første spadetak ble tatt i april 2015. Selve huset begynte de å bygge i august. - Bæresøyla ble heist ned mellom stillasene og boltet fast i fundamentet. Et fundament med armering som stikker halvannen til to meter ned i fjellet. Hele hovedkonstruksjonen er av stål med limtrebjelker og sperr. Dette har gått veldig greit.  En smertefri prosess hvor alle fag har arbeidet bra sammen, og vi har hatt gode og solide leverandører og samarbeidspartnere, som har resultert i en knirkefri prosjektstyring.

Skryt fra kommunen
Det er bratt på Halhjem, og flere av nabohusene har høye støttemurer på opptil 8 meter. Kjetil forteller at kommunen generelt er misfornøyd med slike murer fordi de er lite pene. - Da vi kom med vårt alternativ, hørte vi derfor ingen innvendinger. Tvert imot, alle var positivt innstilt, og vi fikk mye skryt hos kommunen for at vi hadde et annerledes konsept. 

Søylene som bærer yttersiden av Moment gir huset et luftig og estetisk preg. At de har klart å bevare naturen rundt på tomten, inkludert både furutrær og øvrig vegetasjon, er også noe kommunen setter stor pris på. -Alle hos «Bygningsutvalget» i Os kommune har vært her på befaring, og vi har fått masse skryt, smiler Bjarte. - Vi opplever også at flere andre Norgeshus-forhandlere spør oss om kostnadskalkyle på Moment. Det er kjekt for hele Norgeshuskjeden at drømmen er blitt virkelighet. Og det var veldig moro at det var akkurat vi som var først ute.
- Når neste bestilling kommer, blir det bare å hente fram SmartKalk, og finregne på kundens ønsker til eventuelle endringer, skyter Kjetil inn.


Fra venstre: Bjarte Aarvik (medeier og prosjektleder), Kjetil Aarvik (medeier) og Kristoffer Heggeland (bas). Gutta har god grunn til å smile over prestisjeprosjektet Moment!

Les mer om:

Smartkalk
Fagtorget

Les også: Fra linjal til digital